Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Därför gör rätt fiber skillnaden

Längre tillbaka i tiden ansågs fiber vara negativt för hönan. Hönan är inte så bra på att utnyttja näringsinnehållet i fiber och därför menade man att det vara onödigt kostsamt att ha med fiberrika råvaror i fodret. Synen på fiber har dock förändrats under åren och idag vet man att fiber har många positiva fördelar för hönan.

Fiber är ett komplext ämne och det forskas en hel del på olika fiberparametrar. Det finns många olika typer av fiber och det gäller att ha rätt typ och nivå för att hönan ska må bra.

-Rätt sorts fiber är positivt för muskelmagen och hönan löper mindre risk att få bakterietillväxt i tarmen, säger Lars Pettersson, t f Produktchef Fjäderfä. Samtidigt får hon bättre förutsättningar för en förbättrad smältbarhet, torrare gödsel och skydd mot beteendestörningar.

-I muskelmagen uppehålls fodret under den längsta tiden, fortsätter Lars. Muskelmagen är alltså den muskel som mekaniskt bearbetar fodret. Det är också här den största nedbrytningen av protein sker. En välfungerande muskelmage är viktigt för hönans välmående och hennes förmåga att utnyttja fodret på bästa sätt.

Rätt fiber i rätt mängd är väldigt viktigt för en harmonisk och högpresterande värphöna. Det är också viktigt att alla individer får i sig rätt mängd näringsämnen för att undvika att vissa individer får mer än andra och att flocken därmed blir ojämn.

-I Svenska Foder har vårt Avena-koncept än mer fokus på fiber samtidigt som fodret är fortsatt enhetligt för att alla individer ska få i sig samma näringsämnen.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: