Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

En årstidsanpassad kalvnäring maximerar tillväxten året runt

Kalvnäring: Delikat & Primo Kalvstart

Bertil, Börje och Bengt Jansson, Framnäs Gård, Mellerud
De tre bröderna Bertil, Börje och Bengt driver Framnäs Gård utanför Mellerud. Framnäs Gård föder upp både tjurar och kvigor till slakt. Totalt har vi ungefär 1 000 djur på gården fördelat mellan 800 st mjölkrastjurar och 200 st köttraskvigor. Tjurarna hämtas när de är 14 dagar gamla och slaktas runt 16-18 månaders ålder och vi skickar cirka 650 st djur till slakt per år, inleder Bengt. När tjurkalvarna kommer hit till gården flyttar de in i vårt mottagningsstall där de får kalvnäringen Delikat och kraftfodret Primo KalvStart. Dessutom får kalvarna fri tillgång på en mix som innehåller ensilage, åkerböna och rapsmjöl. Utöver detta även fri tillgång på hö och självklart vatten.

Delikat löser vi upp i uppvärmt vatten direkt i mjölktaxin och utfodrar i napphinkar två gånger per dag, beskriver Bengt. Alla kalvar får Delikat tills de är två månader gamla och avvänjs sedan under 5 dygn. Primo KalvStart får alla kalvar i fri tillgång från att de kommer till gården fram till och med två-tre veckor efter avvänjning från kalvnäring. Primo KalvStart har vi använt till kalvarna i fyra-fem år. Under dessa år har det aldrig varit några problem att få kalvarna att tidigt börja äta den och det gynnar tillväxten, säger Bertil.

Delikat är helt klart den bästa kalvnäring vi använt och vi har aldrig haft så fina kalvar som vi har nu, konstaterar Bengt. Bertil håller med och berättar att de föredrar skummjölksbaserad kalvnäring. Alla tre tycker det är positivt att Delikat är baserad på ett lågpastöriserat skummjölkspulver eftersom det ökar tillgängligheten på proteinet. Det spelar ingen roll om kalven fått helmjölk eller annan sorts kalvnäring när de kommer hit alla tycker om smaken på Delikat och dricker med god aptit. Det var till och med så att ett av mina barnbarn 3 år drack ett glas, avslutar Bengt med ett skratt.

Fakta om Framnäs Gård:

Antal djur: 1 000 st. 800 st tjurar/200 st kvigor
Ras: Mjölkrastjurar och köttraskvigor


Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: