Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Ett milt och ansvarsfullt sätt att utbilda hästen

Till höger Christofer Dahlgren med sin fru Rebecca, som även hon är tränare men inom frihetsdressyr. Till vänster tränare i akademisk ridkonst och delägare i Horse Vision – Stinelo Wiking.

Vi fick ett tips till Tidningen. Det finns något som heter Akademisk ridkonst. Jag ska villigt erkänna att jag aldrig hade hört talas om det förut. Men okunskap driver nyfikenhet. Sagt och gjort, tog vi kontakt med Horse Vision och Christofer Dahlgren som huserar i Hellekis Säteris stallar. Av honom fick vi höra lite närmre vad denna konst egentligen handlar om.

Det är fler än en av oss som under den gångna våren och sommaren kommit på hur vackert det är i Sverige, och så många platser det finns som gör en överväldigad av sin skönhet. När Tidningen letar sig fram till Horse Visions stallar som tillhör Hellekis Säteri, i närheten av Svenska Foders foderfabrik, blir man andnupen. De ligger otroligt naturskönt alldeles nära innanhavet Vänern och ett prunkande Kinnekulle. Det var väl samma känsla, samma sentiment, kan man tänka, då Rebecca och Christofer Dahlgren ville försöka närma sig naturen och landsbygden, för att komma bort från stan. 

Som ni säkert förstår är de båda hästmänskor. Som ni säker förstår hade de hästar redan då de flyttade till Hällekis och fick möjlighet att hyra in sig i stallarna på Hellekis säteri. Och som så ofta i livet är det slumpen som avgör var man hamnar och hur livet ter sig, och slumpen i det här fallet innebar plötsligt att det fanns en öppning att arrendera stallarna. 

Det är idag 15 år sedan. Sedan dess har de byggt upp en internationellt erkänd verksamhet kring Akademisk ridkonst och Frihetsdressyr. Christofer står för den Akademiska ridkonsten, och det är Christofer och Stinelo Wiking, som också arbetar med detta, som vi får sitta en stund och prata utomhus med, i skuggan av ett stall. 

-För mig handlar det om en form av dressyr som utgår från hästen, konstaterar Christofer. En dressyr om inte handlar om prestation, tävling och höga mål, utan istället om att se till så att hästen utvecklas och stärks i psykeoch kropp i sin egen takt.

Christofer Dahlgren är medlem av The Academic Art of Riding och en av Europas allra främsta ryttare inom Akademisk ridkonst. Han innehar titeln Mästare i Akademisk ridkonst, något som bara 3 ryttare i hela Europa har. För att kunna bli mästare innebär det att man måste rida olika prov: Riddarprovet, Piaffprovet, Levadprovet, Terre à terre-provet, Galopprovet, Passageprovet och slutligen Mästarprovet.

Vad är då Akademisk ridkonst? 
-Akademisk ridkonst bygger på historisk ridning, eller ridhistoria, där man gått tillbaka i gamla skrifter för att se hur man arbetat med hästar genom tiderna och varför, berättar Christofer. Det är en ridteknik och träningsform som bl a Bent Branderup återskapat från historiska källor som bygger på fokus på grundutbildningen av hästen. Inspirationen kommer framförallt från de ridakademier som fanns mellan 1500-1700-talet runt om i Europa. 

Fokus på den här tiden var att häst och ryttare skulle ingå i krig. För att det skulle fungera behövde både ryttare och häst vara lyhörda, modiga och balanserade. De skulle följas åt troligtvis resten av deras respektive liv. På ridakademierna var det därför viktigt att utbildningen skulle vara noggrann, genomtänkt och positiv eftersom målet var att de inte skulle bli skadade – varken häst eller ryttare. Då krävs en symbios som bygger på samförstånd och gemensam utveckling.

-För mig handlar det om en form av dressyr som utgår från hästen, konstaterar Christofer. Som inte handlar om prestation, tävling och höga mål, utan istället om att se till så att hästen utvecklas och stärks i psyke och kropp i sin egen takt. Inom tävlingsdressyren måste du ha en speciell häst, för att kunna tävla. Det behöver du inte ha i Akademisk ridkonst. Vilken häst som helst går bra. Det betyder inte att jag har något emot tävling. Men för mig handlar det om individen och hur den kan komma vidare på bästa sätt. 

När Christofer och Stinelo talar om hästarna låter det såhär: Hästen har mycket att säga till om, den berättar saker för sin ryttare. Varenda häst har olika förutsättningar, men genom att läsa hästen rätt kan man utveckla den. Det handlar om lugn och avspändhet, om att släppa prestationen. 

-Det verkligt intressanta sker då man släpper kraven på att utvecklas snabbt och intensivt och istället arbetar avslappnat och metodiskt. Med lust utvecklas man snabbare – både ryttare och häst, säger Stinelo.

– Avspändhet är A och O, fyller Christofer i. Om man går bort sig då man tränar, går jag alltid tillbaka tills det känns som att hästen följer mig igen. Det man gör ska stärka, gymnastisera och förbättra hästen. Det går inte om den är spänd. Men det går inte heller om ryttaren är spänd. Alltså är utbildningen av ryttaren lika viktigt som utbildningen av hästen. 

Sitt rätt i sadeln

Christofer förklarar att det handlar mycket om hur ryttaren sitter i sadeln, små förändringar kan ge stora förändringar för hästen. Bara genom att sitta rätt, eller jobba med sin hållning, kan man få fina resultat.

-Tyglarna och skänkeln är hjälpmedel, men kommer i andra hand mot hur man sitter, säger han. Det är först när man får medvetenhet om sin egen kropp och hur den påverkar hästen som den verkliga förändringen kan komma. Men det inträffar bara om man är avslappnad, och lyhörd, och tar det i sin egen takt. Då kommer förändringen. 

Idag ser verksamheten på Hellekis säteri och Horse Vision ut såhär: man tar emot veckoelever med egen häst som stannar måndag till fredag. Dessutom har man helgkurser, ordnar clinics och föreläser. Det är ett omväxlande arbete, med fokus på pedagogik – något som givetvis intresserar Christofer:

Lyssna in för att lära

-Man måste möta varje elev genom att lyssna, och lära känna dem, vad det är som driver dem hit, varför de vill vara här, säger han. Om vi inte hittar en gemensam grund som vi utgår ifrån, blir det svårt att lära ut. Därför är mitt jobb att lyssna noga och hitta formen för just den ryttaren och den hästen. 

-Därför är kurserna som löper över en vecka väldigt lyxig på många sätt. Dessa elever har tagit semester, kanske har man tagit med sig familjemedlemmar och hyr något hus i närheten. Det gör att vårt arbete är väldigt givande på många sätt – det finns tid att lära känna häst och ryttare, de kommer hit, är på gott humör, vill lära sig något nytt, är öppna och nyfikna: allt som behövs för att lära.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd
Dunsåsens Lantbruk

Dunsåsens Lantbruk ger startfoder för kons fulla potential

Bild som visar hur siloövervakningen skannar siloinnehållet i fodersilon.

Hur smart är din fodersilo?

Nytt & Nyttigt om Nöt 2024 – Ute Nu!

Brunvit kalv med gula öronlappar ligger i halm.

Från kalv till kalvningsklar kviga

Förbättra produktionsresultat med Stalosan F

Det låga pH:t gör stalosan unikt

Höns inomhus i hönsgård.

Stötta fåglarna på sommaren – 3 produkttips

Effekten av jäst till kalvar

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: