Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Färre kalvningsförlamningar och mer mjölk – med X-zelit

Oskar och Johannes Stjärne, Linnekulla i Östergötland, bedriver mjölkproduktion med 170 årskor. De har en avkastning som ligger på 10 200 kg ECM. De har under flera år använt X-zelit. -Man kan säga såhär: Har man varit med om kalvningsförlamningar där kon lagt sig mitt i stallet, utan möjlighet att komma in med en maskin och hjälpa henne, då gör man vad som helst för att undvika att det upprepas, säger Oskar Stjärne. Det är en av anledningarna till varför han och hans bror Johannes Stjärne, använder X-zelit. -När Torbjörn Larsson, säljare på Svenska Foder, berättade för oss om X-zelit blev vi nyfikna och testade. Det är många år sedan nu och sedan dess har det varit en självklarhet att ge korna de sista 14 dagarna innan kalvningen, fyller Johannes i. Under 60 dagar är korna på Linnekulla sinta och utfodras med fri tillgång på vetehalm, cirka 5 kg ts gräsensilage och mineralfodret Deltamin Sin. När det är 14 dagar kvar till kalvning flyttas sinkorna till en ströbädd där de utfodras med mjölkkornas mix som består av gräs och majsensilage, kornkross och Grund Balans. -Där utfodrar vi även med X-zelit, säger Oskar. -Alla andrakalvare och äldre kor får 0,5 kg per dag de två sista veckorna före kalvning, fyller Johannes i.

Det innebär en extra utgift för X-zelit

-I runda slängar 200 kronor för en behandling, konstaterar Johannes. Men X-zelit har flera fördelar och därför är kostnaden lätt att räkna hem. Med X-zelit får korna bästa förutsättningar för att ha rätt kalciumnivå i blodet vid kalvning och man minimerar risken för kalvningsförlamning eller kvarbliven efterbörd. Kostnaden för en kalvningsförlamning eller kvarbliven efterbörd är allt från 1 000 kr upp till värsta scenariot med att kadaverbilen får komma och hämta kon. -Och fördelarna för korna med rätt kalciumnivå i blodet efter kalvning syns tydligt, menar Johannes. Korna kommer igång snabbare med att både äta och mjölka. -Det ger våra kor förutsättningar att prestera maximalt under laktationen, konstaterar Oskar nöjt.

Fakta om gården Linnekulla:

Antal kor: 170 årskor Ras: Holstein/SRB 70/30 Avkastning: 10 200 Kg ECM Mjölkningsystem: 3 st Lely A2 Mjölken levereras till: Arla

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: