Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Foderstaten är en helhet – hitta rätt hästfoder till din känsliga häst

Får din häst lätt fång? Har den kanske EMS (ekvint metabolt syndrom) eller går lätt upp i vikt? Är den extra känslig? Då behöver du vara uppmärksam och se över så att din utfodring anpassas till just din häst. Svenska Foder har tagit fram HippoLowCarb Sund – ett kraftfoder anpassat för hästar känsliga för snabba kolhydrater, med endast 3 % socker och 4 % stärkelse. Erika Nyström, Produktchef Häst berättar här mer om vad som är viktigt i fråga om utfodring till en känslig häst.

Precis som det talas mycket om olika dieter för människor idag, ser vi samma diskussioner även för hästar. Det är en viktig diskussion. Men det är viktigt att skilja på vad som verkligen är farligt för en häst, och vad som inte är det. Hästar är individer. Det betyder i praktiken att olika behov kräver olika foder.

-Sockerhalten i ett vallfoder till en frisk häst som hålls igång och motioneras regelbundet spelar inte någon egentlig roll för hästens hälsostatus. Men har du en häst som är känslig, eller som har någon typ av ämnesomsättningssjukdom – ja, då är det självklart en helt annan fråga.

Erika Nyström
Produktchef Häst

En häst som lider av insulinresistens (EMS – Ekvint metabolt syndrom) har en störning i ämnesomsättningen som gör att de inte kan hantera stora mängder socker och stärkelse utan högt insulinpåslag – något som ökar risken för fång. Fång är en smärtsam sjukdom som innebär att hästen får en inflammation i hovens lamellager – vilket kan uppträda då man byter foder, vid betessläpp eller vid utfodring av stora mängder socker och stärkelse. En häst som har EMS eller fång bör inte utfodras med kraftfoder alls. Men det finns många hästar som inte är kliniskt sjuka, där ägarna ändå ser tendenser till känslighet och därför vill minska tillförseln av snabba kolhydrater.

– Jag får allt oftare frågan om hur mycket socker som ingår i våra mineralfoder från våra kunder, säger Erika. Jag tolkar det som att medvetenheten kring vilka problem som snabba kolhydrater kan orsaka för hästen har ökat. Dock är inte mineralfodret det stora problemet – våra mineralfoder innehåller en mycket begränsad mängd socker och stärkelse.

Istället menar Erika Nyström att vi bör vara uppmärksamma på foderstaten i sin helhet.
-Eftersom mineralerna utgör så liten del av den dagliga foderransonen spelar socker- och stärkelse-innehållet i dem en mindre roll jämfört med grovfodret och eventuellt kraftfoder som utfodras. Det är helt enkelt mycket viktigt att analysera sitt vallfoder för att säkert veta att man utfodrar sin häst med ett foder som håller låg sockerhalt. Många hästägare vill inte fodra med blötare ensilage, men till en häst som är känslig för socker kan faktiskt detta vara att föredra. Sockret i grovfodret förbrukas nämligen under ensileringsprocessen. En tumregel som brukar stämma väl är att ju blötare vallfoder som plastas in, desto mindre socker innehåller det.

Till de hästar som inte har en sjukdomsbild och som ändå är känsliga för stora mängder snabba kolhydrater, där man kanske vill eller behöver ge en viss mängd kraftfoder – vad gör man med dem?

-Man ger dem HippoLow Carb Sund, säger Erika. Det är ett foder som vi utvecklat för att bidra med en långsam och skonsam energi till hästen – och som därför går att använda i lite större givor om grovfodret i perioder behöver begränsas. Fodret innehåller ingen havrekärna och har utformats till hästar som är känsliga för havre.

Däremot har man tillsatt havrekli som istället bidrar med gynnsamma fiber och förlänger hästens ättid. Att förlänga hästens ättid är ett bra sätt att hålla blodsockret i schack. Även att ge mindre mängd foder vid fler utfodringstillfällen är hälsosamt sätt att minska påfrestningen på kroppen och hålla nere insulinnivåerna.

Nyfiken och vill veta mer om fodret?

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: