Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Framtidens foder – insekter?

Ett koncentrat med lägre nivå av råprotein av prima kvalitet. Passar till tidigt skördade gräs med högt råproteininnehåll eller när mängden spannmål behöver begränsas för att räcka längre.

Energinivån är hög och kommer från fett men även till viss del från spannmål. Fiberinnehållet är också relativt högt för att stabilisera magarna vid ett tidigt skördat gräs.

Mjölmask och vapenfluga som proteinkälla

Svenska Foder är ett av branschföretagen som ingår i detta brett samlande projekt med huvuduppgiften att ta fram ett kycklingfoder som är så hållbart som möjligt – bland annat med hjälp av mjölmask och larver från vapenfluga som proteinkälla.

-Vi är alltid intresserade av att utvecklas och vill vara en positiv aktör i branschen som hittar nya lösningar, säger Lotta Waldenstedt, produktchef Fjäderfä i Svenska Foder. Att vi är del i en så här bred sammanslutning av aktörer från alla delar i livsmedelsbranschen, är en mycket inspirerande, och det ingår också i vårt strategiuppdrag i DLG-koncernen att jobba för en mer hållbar framtid.

Framtidens utmaning

Vår uppgift består alltså av att ta fram ett foder med hjälp av en ny råvara och det är självklart en utmaning – men en rolig en.

-Vi vet ännu inte hur de här sortens råvaror fungerar i fodertillverkningen eller i produktionen, men det är viktigt att testa! Det är även en hel del regelmässiga utmaningar förknippat med användningen av den här typen av råvaror i fodertillverkningen, där har både vi och myndigheterna en utmaning med införandet av ny lagstiftning. 

Vi återkommer framöver med hur projektet fortlöper.

Lotta Waldenstedt

010-130 29 81

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: