Search
Close this search box.

.

.

Hur möter vi A- och E-vitaminbristen på marknaden?

Bristen på vitamin A och E till djurfoder är just nu omfattande på världsmarknaden. Det här beror framförallt på två händelser: en brand i en komponentfabrik hos BASF i Tyskland och förändrade miljöregler i Kina. Än så länge är det inga omfattande problem i Sverige, eftersom tillgången på vitaminpremixer är god än så länge. Carolina Johansson, Produktchef Nötfoder, berättar:

På grund av ett antal produktionsstörande händelser har kostnaderna för vitaminer till djurfoder ökat. Det här beror delvis på en brand i oktober i fjol i BASFs fabriker i Ludwigshafen i Tyskland där elektronikkomponenter förstördes. Dessa komponenter är nödvändiga för tillverkning av ett preparat som används vid tillverkningen av A- och E-vitamin. Eftersom arbetet med att återställa komponenterna är tidskrävande och komplext, har man även stängt ner den fabrik där A- och E-vitaminerna tillverkas.

BASF har kommenterat händelsen och säger att deras förhoppningar är att man kan starta upp tillverkningen igen från mars månad, men vi kommer troligtvis få se ytterligare förskjutningar och kan förmodligen inte räkna med en stabilisering av läget förrän andra halvåret 2018. Det tar ytterligare någon månad för A- och E-vitamintillverkningen att komma igång, efter att komponent-fabriken är i produktion.

Även det faktum att kinesiska fabriker som tillverkar vitaminer eller råvaror till vitaminer påverkar marknaden. I detta fall handlar det om ökade miljökrav på fabriker i Kina – något som de nedlagda fabrikerna inte kunnat tillmötesgå.
– Denna inverkan på vitaminmarknaden har givetvis gjort att vitaminpriserna rakat i höjden, konstaterar Carolina Johansson, Produktchef Nötfoder. Vi följer denna noga, via bland annat Branschföreningen Foder&Spannmål ocDh Vitfoss, vår leverantör av mineralfoder och premixer till våra foder.
– Vi är i Svenska Foder förhållandevis väl försedda med vitaminpremixer och hoppas kunna hantera situationen till dess att marknaden har normaliserats. Men beroende på hur lång tid processen tar, kommer vi eventuellt i det kortare perspektivet att vidta vissa åtgärder genom att sänka tillsatser av A- och E-vitaminer i vissa fodertyper. I första hand – där det finns goda säkerhetsmarginaler.

Det är också klokt att diskutera med sin säljare i Svenska Foder om att hitta en utfodrings- och produktionsstrategi, för att hitta en bra balans i sin utfodring.
– Under den tid som vi strax står inför – betesperioden – då vitaminbehovet är mindre skulle jag rekommendera att använda vårt mineralfoder Deltamin Bete, säger Carolina Johansson. Deltamin Bete har mycket salt för hög smaklighet och har inga tillsatta vitaminer.
– Deltamin Bete är ett extra smakligt mineralfoder som gynnar konsumtionen och tillser att djuren verkligen får i sig de mineraler de behöver, som t.ex. magnesium, också på betet, fortsätter hon. Det är så man bäst motverkar beteskramp, samtidigt som tillväxt, mjölkavkastning och fruktsamhet påverkas positivt.


 


Carolina Johansson
Produktchef Nötfoder

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: