Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Kalvnäring för starka, friska kalvar

Anders Levahn som driver mjölkproduktion tillsammans med sin fru har utvecklat sin verksamhet slag i slag från 1999 då paret tog över Anders föräldragård som ligger i Hova i Västergötland. Då hade man 28 kor uppbundna, idag har man precis gått över till robot i mjölkstallet och har cirka 240 mjölkande kor, plus rekrytering. Gården tillhör idag de gårdar som levererar specialmjölk till Arla, en produktion som innebär ett ökat fokus på inte minst kalvarnas välbefinnande.

-Vi har under åren utvecklat tydliga rutiner i vår produktion för att kunna förbättra oss hela tiden. Denna process började vi med hos kalvarna, eftersom det är här vi lägger grunden för vårt djurmaterial.

Sociala kalvar ger lugn på bete och i stall

-Det innebär att vi lägger mycket tid på våra kalvar, vi rör oss hos dem varje dag – bland annat eftersom vi skrapar gångarna för hand varje dag i kalvstallet. Det ger effekten att kalvarna blir mycket sociala, och därmed lugnare kring oss. Det är till väldig nytta för dem själva såklart, de är inte stressade: men också för oss – alldeles särskilt på betet.

Kvigkalvarna på Ingelstorp i Hova hålls i hyddor om två kalvar i cirka tre veckor. Därefter flyttas de till ett kalvstall med liggbås, där de delas upp i två grupper som var och en får tillgång till en kalvamma – en av grupperna består av 10 kalvar och en annan av 20. Tjurkalvarna säljs vidare var tredje vecka när de är mellan 2-5 veckor gamla. De flyttas efter två veckor till en storhydda.

-Vi vill ha så få kalvar som möjligt i varje grupp, för att minimera riskerna för smittor. Dessutom kommer alla kalvarna bättre åt kalvamman och man kan få en jämn tillväxt i gruppen. Något som också visar sig senare i resultaten.

Beredd levererar resultat på smidigt sätt

Kalvarna har en egen kalvmix som består av betfor, spannmål, proteinmix, mineraler, halm och melass – som håller ihop mixen bättre.

-Vår egen mix har fungerat väldigt bra, de äter med god aptit, och vi får bra utväxling på tillväxten.

En viktig del i att se till att kalvarnas hälsa är på topp, är kalvnäringen. Gården ger kalvarna Svenska Foders kalvnäring Beredd, som är en lätt syrad kalvnäring vars höga proteinnivå gynnar kalvens tillväxt och juverutveckling. Det är en produkt som är baserad på bland annat skummjölk och vassleproteinkoncentrat som ger en väldigt hög smaklighet och smältbarhet. Anders Levahn är väldigt nöjd med Beredd.

-Vi har testat många olika sorters kalvnäring, men hittade ingen som vi tyckte fungerade, konstaterar Anders. Antingen tyckte inte kalvarna om dem, eller så mådde de helt enkelt inte bra av dem. De kunde också vara svåra att blanda.

-Men när vi testade Beredd hittade vi äntligen rätt, säger han. Det har fungerat väldigt bra, och verkar stabiliserande på magarna, vilket är viktigt för oss. Dessutom upplever vi att kraftfoderkonsumtionen kommer igång snabbare.

-Vi ger idag Beredd till våra kalvar från dag 5 och 10 veckor framåt. Vi har en bra kalvhälsa och mycket lite diarréer, och försöker förebygga och agera snabbt då vi ser förändringar i beteendet hos kalvarna. Det fungerar, eftersom vi lägger mycket av vår tid hos dem.

God kalvhälsa skapar framgång

En extra skonsam torkningsprocess garanterar att mjölkens naturliga antikroppar finns kvar i produkten och kommer kalven till godo.

-Vi har även testat helmjölk, men tyckte att det var svårt att hålla tillräckligt jämn och hög kvalitet, fortsätter Anders. Det hade vi kanske kunnat förbättra och utveckla. Men eftersom vi hittat en kalvnäring som håller vår produktion på en bra nivå, samtidigt som den är lika dyr/billig som helmjölken och kräver mycket mindre arbete – då är det egentligen ingen fråga.

Antal ko: 240

Ras: Holstein

Mjölkavkastning:
11 500

Mejeri: Arla

Mjölkningssystem: GEA Robotn

Mjölkavkastning:
11 500

Mejeri: Arla

Mjölkningssystem: GEA Robot

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: