Köttet i de tre premiumcharkuterier – Prosciutto Crudo, Coppa och Fänkålssalami – som Scan nu lanserar kommer från rapsgrisprojektet där 9 utvalda gårdar idag föder upp grisar med ett foder som innehåller närodlad raps. En av dessa nio gårdar är Sundby gård i Västerås. Här driver Frida Schartau en slaktgrisproduktion tillsammans med sin man Frans.
Vi gick med i rapsgrisprojektet 2013, eftersom vi tyckte det var spännande med ett nytt sätt att föda upp grisar med smak och hälsa i fokus och roligt att komma ett steg närmare konsumenten, säger Frida Schartau. Vi blev en av de gårdar som blev utvalda till projektet, och det har varit en inspirerande resa att tillsammans med våra kollegor och HK Scan utveckla denna uppfödning.
–En av de saker vi inte räknade med från början var den sammanhållning vi har med de övriga producenterna i rapsgrisgruppen, fortsätter Frida. Vi kan jämföra uppfödning och lära av varandra, och det sporrar oss till att bli bättre, hela tiden.
Många fördelar
5500 rapsgrisar sammanlagt går från Sundby gård varje år. Sedan 2011 har de smågrisuppfödningen i ett familjeägt företag som sedan går på mellangårdsavtal till Sundby och 3 andra gårdar.
–Kvalitet för oss är välmående grisar som föds upp med omsorg på ett foder av spannmål från våra egna åkrar. Vete, korn, havre, åkerbönor tillsammans med en rapsolja utgör basen i det egentillverkade fodret. Tillsammans med en premix från Fodermix, utfodras grisarna på ett bra sätt, och det vet vi ger ett mer välsmakande kött. Rapsen i fodret gör köttet mört, smakrikt och saftigt. Och fettsyrorna i rapsen är hälsosamma för både gris och människa.
Och att de nya charkuterierna efter kontinentalt snitt lanseras, är riktigt spännande, menar Frida:
–Dessa lufttorkade svenska premiumcharkuterier som smakmässigt motsvarar de spanska och italienska, kommer dessutom med alla fördelar som svenskt kött innebär. Det är kortare transporter, bättre djurskydd, lägre antibiotikaanvändning. Och 100% svenskt kött. Det känns bra att vi kan ta upp konkurrensen med den stora importen kring de här produkterna. De smakar fantastiskt. Och det gör de för att det är gjort på rapsgris, förstås.
Ökat fokus på efterfrågan
Alla nio gårdar som ingår i projektet utfodrar med en specialpremix från Fodermix och Svenska Foder. Svenska Foders produktchef för gris- och fjäderfäfoder, tycker det är roligt när produkter utvecklas vidare och att man hittar nya former för att utveckla griskött till konsumenterna:
–Genom att ha ett ökat fokus på vad konsumenterna efterfrågar, kan vi öka vår marknadsandel kring dessa produkter, och det gynnar hela branschen. Vi måste vara lyhörda för dessa signaler och utveckla såväl nya foder och arbeta med nya sätt för uppfödning i framtiden, för att kunna tränga tillbaka importen och öka uppfödningen i Sverige.