Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

På Lövnäs Lantbruk avvänjer de utan zink

Strax utanför Frändefors i Dalsland träffar vi Ingvar Bratt som tillsammans med sin svåger Christer Wirenborg driver Lövnäs Lantbruk. Båda två är ingifta till Lövnäs Lantbruk, via Ingvar och Birgit Oskarssons döttrar Maria och Karin. Här brukas 190 hektar mark och bedrivs en helintegrerad grisproduktion. Vi besöker gården eftersom det i juni i år blir förbjudet att använda avvänjningsfoder med medicinska halter av zinkoxid i hela EU. Med hjälp av Svenska Foders Prime Feed Safe har gården sett till att avvänja sina smågrisar utan zink, med bättre resultat än tidigare.

-Christer och jag har delat upp verksamheten mellan oss, berättar Ingvar. Vi började ta över mer av driften under 2018, och vi hade båda tankar kring hur vi skulle kunna utveckla saker. Christer är mindre förtjust i grisarna, även om produktionsgrenarna på gården hänger nära samman – därför fokuserar han på växtodlingen. För mig är det tvärtom grisproduktionen som är det mest inspirerande och spännande.

-Kanske väl spännande ibland för mina medarbetare i stallet, skrattar han. De kan nog bli lite trötta på mig ibland att jag vill hålla på och skruva och ändra på saker. Men det är ändå så att vi har en fin produktion idag och det har vi gjort ihop – och allt blir mycket roligare och mer intressant när man försöker förbättra sig.

En av de sakerna som Ingvar var på och ville att de skulle göra var att avvänja smågrisarna utan zink. Avvänjningen är ju en stor händelse i en produktion. Från att ha diat suggan flera gånger per dygn ska smågrisen alltså enbart klara sig på ett foder. Under många år har man använt zink under denna övergångsperiod för att smågrisarna inte ska drabbas av diarréer och andra hälsoproblem som gör att produktionen får sig en törn. Men i juni 2022 försvinner denna möjlighet. Därför var Ingvar angelägen om att komma och igång med förändringen.

-Jag var rätt pådrivande i att vi skulle passa på och testa att göra det, innan vi blir tvingade att göra det, berättar Ingvar. Om det skulle bli problem kunde man då bara gå tillbaka till det gamla systemet och skruva ytterligare.

-De andra var ganska svala inför mina tankar, men det var inte konstigt egentligen – jag hade aldrig upplevt en avvänjningsdiarré, det hade de andra. Det är inget man vill vara med om. Men kanske var min okunskap också på sätt och vis en hjälp i att driva igenom det.

I november 2020 bestämde man sig för att prova. För att lyckas måste man vara noga med managementet, plus att ha ett riktigt bra foder som ger smågrisarna den näring de behöver på rätt sätt.

-Man måste vara noggrann att tvätta och desinficera mellan varje omgång, säger Ingvar. Även foderautomater och nipplar och rör måste tvättas ordentligt. Det är viktigt också att ge utrymme för tomtid. Vi ser till att värmen i golven dras på direkt efter tvätt, så att det är riktigt torrt innan vi sätter in den nya omgången. Varmt och torrt för smågrisarna måste det vara, så att de trivs och mår bra. Vi håller ungefär 26 grader C i stallet.

-Det är rätt jobbigt för oss som jobbar där, men grisarna ska ha det bra. De ska inte lägga det foder de får på att bli varma, utan på tillväxten.

PrimeFeed Safe ger smågrisarna rätt förutsättningar

-Inför avvänjning börjar vi ge dem PrimeFeed Safe, ett foder som bara är till för smågrisarna. Det är uppenbarligen smakligt, eftersom krubborna snabbt blir tomma. Märker vi att det blir blött i boxarna – men bara då – ger vi dem också torv. Det har hjälpt och de tycker om att äta detta också. Det har väl att göra med att smågrisarna mår bra av det.

PrimeFeed Safe är ett avvänjningsfoder särskilt framtaget för att klara avvänjningen av smågrisar utan medicinska nivåer av zink. Det bygger på en noggrann kombination av råvaror och en näringssammansättning som främjar tillväxt, hälsa och tidig utveckling av tarmen. En kombination av viktiga tillsatser som säkerställer hög immunstatus, högt näringsutnyttjande och skydd mot oönskade mikroorganismer. Men utan de skötselåtgärder som Ingvar och hans medarbetare använder sig av, når man inte hela vägen. Därför ingår i PrimeFeed Safe-konceptet tips och råd för hur man bäst lyckas med avvänjningen tillsammans med PrimeFeed Safe. Dessa tips och råd har Ingvar och hans Svenska Foder-säljare Isabelle Westergren resonerat kring under resans gång.

Och hur gick det då, när man slutade med zinken? Det gick över förväntan.

-Vi har sett en jämnare och något högre vikt på smågrisarna sen vi slutade med zinken, säger Ingvar. Vi tömmer också slaktsvinstallet tidigare, eftersom grisarna är större när de först kommer dit. Vi vill ha många avvanda och det får vi, men de ska också vara tunga.
Avvänjningsvikten ligger på cirka 10 kilo vilket är bra men här finns förbättringspotential.

Fortsätta utvecklingen

Fokus för Ingvar och hans kompanjon och svåger Christer ligger fortsatt på utveckling och förbättring. Man har utbildat sig i Leantänket, och jobbar nu med lite olika målbilder framöver.

-På gården saknas det vissa saker, som vi så småningom måste göra något åt, om vi ytterligare ska förbättra oss. En sådan sak är att bygga ett nytt rationellt stall, som förenklar arbetsmiljön för de som arbetar här. Då tror jag våra resultat kan bli ännu bättre.

Goda medarbetare gör all skillnad

Här vill han samtidigt förtydliga hur viktigt det är att ha bra medarbetare – oavsett vilka förutsättningar man har.

-Med dåliga medarbetare, som inte själv tar ansvar, kan vi ha hur bra stallar som helst – vi kommer ändå inte få resultaten. Men de vi har här idag, gör att vi är mycket lyckligt lottade. Jörgen och Madde som jobbar med grisarna tar så mycket ansvar själva, driver själva på utvecklingen och vill att vi ska lyckas ihop. Det betyder allt för oss. Därför vill vi ju också skapa en arbetsmiljö som är bra för dem. Idag kan det vara lite tungjobbat med vissa saker, på grund av äldre stallbyggnader.

-Dessutom har vi hjälp av svärfar Ingvar Oskarsson varje dag, fortsätter Ingvar. Måndag till onsdag tar han hand om sinsuggorna och behöver vi hjälp med något, så ställer han alltid upp. Det är otroligt värdefullt! Både han och hans fru Birgit har ju ett helt liv av erfarenheter som är helt ovärderligt att ha med sig på en sådan här gård.

-Det är jag väldigt tacksam för!

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Ett enkelt hjälpmedel för optimal foderstruktur

Höna i fjäderfästall

Nyhet! Neubacid BG – för en god tarmhälsa

Primo Granola visar vägen till bra mjölkproduktion

Lantbrukare står i kostall

På Peter Hanssons mjölkgård håller Energi Boost uppe energin

Grisfodersäljare i grisstall.

Skräddarsydda foderlösningar på riktigt!

Caroline Högberg, Väst-Farm

Nytänkande högt på agendan på Väst-Farmi Färgelanda

Planera din bulkfoderbeställning för julen

Dunsåsens Lantbruk

Dunsåsens Lantbruk ger startfoder för kons fulla potential

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: