Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Sojafritt foder – lägre klimatpåverkan

Diskussionerna kring hur man ska reducera CO2-utsläppet inom lantbruket är intensiva. Soja är en av de råvarorna som har varit under lupp, trots att den soja som används i Sverige har en väldigt god klimatspårning och framställs säkert enligt en rigorös certifiering.

Nu har Svenska Foder tagit fram ett sojafritt foderkoncept för frilandshönor, som Kronägg skapat en konsumentprodukt som de kallar Frigående höns utomhus – med 100% sojafritt foder. Det reducerar CO2-utsläppet med över 40% jämfört med ett foder med soja. Marcus Lindberg och hans far Mikael som driver M Lindberg Ägg på Musteryd Norregård i Moheda i Småland har investerat för att kunna producera ägg från frigående höns utomhus – med just ett sojafritt foder.

Nytt projekt för frigående höns hos M Lindberg Ägg

Matproduktion svarar för en fjärdedel av Sveriges utsläpp av klimatgaser, om man räknar alla utsläpp från jord till bord. De globala klimatmålen är ett arbete som Kronägg tar på allvar och som sporrar dem att gå i bräschen för en mer ansvarsfull livsmedelsproduktion.
-För oss på Kronägg är det väldigt inspirerande och utmanande att ta fram nya koncept för klimatkompenserande ägg, säger Marcus Lindström, försäljningschef Kronägg. Det är viktiga saker att fortsätta fundera kring, och utmana det invanda tänkandet.
-Därför var det väldigt glädjande för oss när Marcus ville hoppa på det nya konceptet med frigående höns utomhus på sojafritt foder, fortsätter Marcus Lindström. Eftersom Marcus har ett gott samarbete med

Svenska Foder under många år, föll det sig naturligt att också Svenska Foder skulle utveckla detta foder speciellt för Marcus Lindbergs nya produktion.

Produktchef Svenska Foder Åsa Carlsson*: 
-Det är alltid inspirerande att diskutera med Marcus Lindberg, eftersom han gärna utmanar det bestående, eftersom han alltid vill ta det ett steg till, säger Åsa Carlsson, produktchef Fjäderfä i Svenska Foder. Det är guld värt för oss som foderutvecklare, eftersom vi också vill utvecklas och skapa foder som levererar rätt resultat ute hos kund.

Soja är en populär ingrediens i foder till värphöns tack vare sitt höga proteininnehåll och passande aminosyraprofil. I Sverige använder man sedan lång tid tillbaka endast GMO-fri råvara. Den soja som används i Svenska Foders foder är producerad under hållbara former och är certifierat enligt ProTerra* – det är viktigt för Svenska Foder att den soja som används i deras foder är producerad under hållbara former. Men det var också en inspirerande utmaning att jobba fram ett sojafritt alternativ menar Åsa:
-När vi utvecklade foderkonceptet utan att ha med sojan som komponent, ville vi ersätta det med mer närproducerade proteinråvaror, berättar Åsa. Det handlar dels om proteinråvaror som går att odla i Sverige, såsom baljväxter, dels restprodukter från Europa exempelvis majsgluten och potatisprotein. Både majsgluten och potatisprotein är
högkvalitativa råvaror med högt proteininnehåll och bra aminosyrasammansättning.
-Vårt sojafria foderkoncept heter Värna och innehåller fyra faser. Värna 1 Avena är ett uppvärpsfoder – som är sammansatt för att driva äggvikten och ge hönan en riktigt bra start. Därefter följer tre faser (Värna 2 och 3 samt Värna – Alla med Avena-koncept) där man byter foder baserat på produktivitet och önskemål om äggvikt. Alla foder innehåller ett fiberkoncept, Avena, med flera större fiberfraktioner som hjälper till att främja en välfungerande muskelmage och därmed ge ett bra foderutnyttjande, torr gödsel och en välmående höna. 

M Lindberg Ägg på Musteryd Norregård i Moheda drog igång sitt nya projekt för frigående höns utomhus den v. 9 2021.För både Marcus och Mikael Lindberg är målet för att dra igång en ny typ av produktion mycket enkelt.
-Jag ger mig gärna in i projekt som dels utvecklar mitt företagande och skapar lönsamhet – och när det samtidigt betyder att klimatet blir skonat på bästa möjliga sätt, ja, då är det inte mycket att tveka på, konstaterar Marcus.

-Ett sojafritt producerat ägg från frigående höns utomhus ger mig en unik nisch, fortsätter han. Kan jag vara riktigt duktig och göra mitt jobb så bra jag bara kan inom de alternativa systemen, så har jag en bra chans att kunna ytterligare växa och utvecklas. Att hela tiden förbättra mitt management för att få så jämna flockar som möjligt och så jämn och hög produktion som möjligt, är otroligt viktigt för mig. Den dag jag inte utvecklas, då är det dags att sluta.

Marcus Lindström, försäljningschef Kronägg, menar att branschen kommer att förändras mycket under de kommande åren.
-Klimat och hållbarhet är idag en fråga som har otroligt högt fokus, och detta kommer inte minska under kommande år.

För oss på Kronägg har vi fokus på att göra redan bra livsmedel ännu bättre. Ägg har ju redan idag en låg klimatpåverkan i förhållande till det höga näringsinnehållet. Men allting kan bli bättre. Och bara genom att hela tiden titta på det vi gör, och försöka utmana oss själva, kan vi faktiskt göra två saker samtidigt – bra livsmedel med låg klimatpåverkan.

Detta gäller för frigående höns utomhus

Att bygga för frigående höns utomhus innebär att hönorna går fritt i stallet och har möjlighet att gå ut varje dag året om. Varje höna som hålls frigående utomhus ska ha tillgång till 4 kvadratmeter
utomhusyta i en rasthage, där de kan sprätta, sandbada, leta mask och beta gräs. Vintertid ska de dagligen ha tillgång till en vinterträdgård under tak.

*(Åsa Carlsson har sedan reportaget gjordes lämnat Svenska Foder för att arbeta i ett annat företag. Åsa hade ett nära och gott samarbete med M. Lindberg och det fortsätter nu med hennes efterträdare Lotta Waldenstedt)

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: