Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Uppdaterade Syra Express ger resultat!

Det är bra tryck i produktionen på Widtsköfle gård i Skåne söder om Kristianstad. För drygt ett år sedan hälsade vi på och också då hade de en smågrisproduktion som fungerade mycket bra. Så bra att de i våras, för 2019 års resultat, hamnade på 2:a plats på Winpigs Topp 10-lista.

Idag ser resultaten ännu bättre ut, så här långt, säger Henrik Strindberg som är driftsledare för gården.

Det var när Svenska Foder uppdaterade Smågris Syra Express, ett näringsrikt tillväxtfoder med hög smält-barhet, som de märkte stor skillnad.

– Henrik hade informerats om att det var gjort en uppdatering – där man framförallt har ökat aminosyranivåerna – men inte nämnt det för oss, så vi blev konfunderade över att de växte så otroligt bra, säger Inger Modén, ansvarig för smågrisproduktionen. Tillväxtgrisarna är i tillväxtstallet i
6 veckor, med en ungefärlig tillväxt på 580 g/dag i vanliga fall. Men efter de 11 veckor fram till övergången till slaktsvinstallarna som smågrisarna får växa, så var det vissa som vägde
49 kg.

Vanligen vill man att de ska väga strax över 30 kg, om vill sälja dem vidare (till de egna stallarna kan de ju väga mer). Det är ju ett angenämt problem. Men det krävs hela tiden ett gott management för att möta dessa förändringar. Det är ett ständigt skruvande på hur man arbetar, för att kunna skapa lönsamhet för de positiva resultaten.

– Om vi har 13,5 avvanda grisar per kull som vi ska öka till 14 eller 15, ja, då kanske några av smågrisarna som når 30 kg på 3 veckor kan gå till ett mellangårdsavtal, istället för in i vår egen produktion, säger Henrik Strindberg. Det handlar också om utrymme i våra smågrisstallar, hur vi bäst gör vårt jobb. Men för att kunna göra en sådan förändring i vår drift, måste vi ha en prognos, en plan, för hur det skulle kunna se ut. Det här är frågor som vi diskuterar hela tiden. En verksamhet kan aldrig stå stilla.

– Att kunna lyfta ut dem som sticker i väg i storlek i tid så att de andra får växa till sig i lugn och ro, är en strategi som skulle ge ännu bättre resultat, säger Inger Modén. Det är vad vi strävar efter hela tiden: att bli bäst.

 

Widtsköfvle Gård har ett avvänjningsresultat på 13,5 avvanda smågrisar per sugga och kull. Under digivningstiden använder de framförallt Suggfoder Intens 70 – ett foder anpassat till den högproducerande suggan. Här ligger fokus på smak, fiberbalans, aminosyraförsörjning och fiskfettsyror. Allt för att maximalt utnyttja den genetiska potentialen för att avvänja många tunga smågrisar och få stor efterföljande kull utan att tappa i hull. Erotika används som ett toppingfoder, utöver Intens 70.

 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: