FreshFoss – röst från fältet

Under varmare perioder på året har många fått erfara att det fräscha, näringsrika fodret som mixats ihop tagit värme och förlorat mycket av den värdefulla näringen under tiden det legat på foderbordet. Att mixen blir varm är ett tydligt tecken på oönskad tillväxt av jäst- och mögelsvampar. Vid tillväxt av jäst och mögel förbrukas den mest lättillgängliga näringen samtidigt som värme genereras.

Mikroorganismerna kan också bilda olika ämnen som försämrar fodermixens smaklighet och därför minskas foderintaget. FreshFoss Premium motverkar varmgång och bibehåller hygienisk kvalitet och näringsvärde på mixen genom att hämma oönskade mikroorganismer. Produkten är en blandning av salter från organiska syror vilket gör produkten ofarlig och enkel att hantera jämfört med t.ex. propionsyra.

FreshFoss Premium gör att mixen håller sig stabil längre. Genom att förlänga tiden tills den färdiga mixen tar värme kan näringsvärde och smaklighet bibehållas. Den kan därför med fördel användas året runt till mixar som blandas mer sällan, t.ex. till ungdjur och sinkor.

Tillsätt 1-3 kg FreshFoss Premium per ton mix som ett tillsatsmedel för att förlänga mixens hållbarhet. Torr, ej korrosiv produkt ● Motverkar varmgång ● Bevarar fodrets näringsvärde och smaklighet

FreshFoss har i oberoende försök visat sig stabilisera fullfoder med bäst effekt

I Danmark har SEGES jämfört förmågan att stabilisera fullfoder hos 4 olika tillsatser. Försöket visade att FreshFoss Premium var effektivast.

  • Ingen värmebildning dagen efter utfodring
  • Längst stabilitet
  • Tendens till att hämma bakterietillväxt

FreshFoss Premium utmärkte sig i studien genom att vara den produkt som gav högst aerob stabilitet. Den hade dessutom en tendens till att motverka tillväxt av bakterier och mögel. Även i ”känseltestet” stack FreshFoss Premium ut genom att vara den enda av produkterna där det inte gick att känna någon värmebildning av fodret på foderbordet dagen efter utfodring under någon av de tre dagarna. Undersökningen visar att man bör överväga att välja torrsyraprodukter framför organiska syror som t.ex. propionsyra för att stabilisera fodermixar till mjölkande kor under perioder då risken för varmgång är hög. Torrsyraprodukter har fördelen att de är enklare att hantera, har mindre risk för skador samt att de är mera kostnadseffektiva.

De fyra tillsatserna som testades var:

  • FreshFoss Premium 1 kg/ton
  • Natriumbensoat 1 kg/ton
  • Propionsyra 3 l/ton
  • Salvana TMR 1 kg/ton
  • Obehandlad kontroll

Röst från Fältet – FreshFoss Premium

Rasmus & Lina Helin, Erik Larsgården i Saleby strax söder om Lidköping.

– Vi köpte gården 2014 och valde 2017 att satsa på köttdjuren fullt ut. Sedan dess jobbar vi stenhårt med att nå våra mål genom att både förbättra vårt management och utfodring av djuren. Idag går djuren till slakt vid 17-18 månaders ålder och en slaktvikt runt 310 kg men vårt mål är att kunna skicka dem redan vid 14-15 månader och ändå uppnå ca 320 kg.

– För att nå en hög tillväxt redan från start ger vi kalvarna Svenska Foders kalvnäring Beredd under hela mjölkperioden samt kraftfodret Primo Intensiv. Alla djur får en mix med rundbalsensilage, spannmål, potatis, koncentratet Primo K och Deltamin Kött. Vi mixar bara en gång per dag och har haft en del problem med varmgång från vår till sen höst. Det brukar bli extra problematiskt när det är fuktigt ute.

– När vår säljare Peter Olsson tipsade oss om att testa FreshFoss Premium mot varmgång förra sommaren så nappade vi genast. Vi vet ju att både smakligheten och näringsvärdet på mixen försämras när den tar värme så vi var tvungna att ta tag i problemet om vi ska kunna nå våra mål och hålla en hög tillväxt året runt. Produkten var väldigt lättanvänd eftersom den är i torr form och det känns skönt att inte behöva hålla på med rena syror. Vi tillsätter ca 2 kg per ton i mixen och det har fungerat perfekt för att hålla mixen stabil och fräsch. Nu använder vi FreshFoss Premium från att vårsolen tittar fram ända fram till sen höst.

Fakta:

Antalet djur: Ca 300 kor
Mottagning: ca 2 veckor gamla mjölkraskalvar, ibland även köttraskalvar eller korsningar. 
Tillväxt: 1100 g/dag


Kategorier i: , , ,