Grövre kalk – bättre betalda ägg

Marcus Lindberg och hans far Mikael som driver M Lindberg Ägg på Musteryd Norregård i Moheda i Småland ligger i. Just nu bygger han nytt för frigående höns utomhus. Dessutom har han nyss investerat i MAFA-silos över hela linjen, för att få jämnhet i fodret. Och som om inte det vore nog testar han en ny foderlösning där en del av kalken tillsätts på gård. Vi frågade Marcus vad som händer?

Marcus verksamhet som äggproducent i Musteryd, Moheda kommer inte att sluta att utveckla sig – det ligger inte i Marcus natur.

Första gången jag träffade honom gjorde han klart för mig att anledningen till att han valde att vara kvar på föräldragården, inte hade att göra med att vuxit upp där. ”Jag är företagsledare, inte bonde”, sa han då. Detta synssätt är inte förändrat. Han vill utveckla och förbättra produktionen och utmanar varje dag vanetänkandet för att kunna åtgärda om det finns något som inte håller måttet. Ett exempel är det projekt som han tillsammans med Svenska Foder har utvecklat. Det handlar om att en del av kalken tillsätts på gården (alltså inte via fodret från Svenska Foder). Vad var tanken med det här?

Nytt försök med grövre kalk

-Poängen med försöket var min idé om att vi vill ha hönorna under en allt längre period, konstaterar Marcus. För att de ska hålla måste de få näringsämnen som gör att de bibehåller skalkvalitet även på slutet. Det här är en riktig utmaning efter 90 veckor och då jag diskuterat saken med Åsa började hon skissa på ett sätt att hantera det här.

Det är Åsa Carlsson som är Produktchef Fjäderfä i Svenska Foder. Hon och Marcus står under kontinuerlig dialog.

– Kalkförsöket som vi jobbar på med hjälp av Marcus är ett koncept där vi genom att tillföra en ännu grövre kalciumkälla på gård, förväntar oss att få ännu bättre skalkvalitet – som i sin tur ska generera bättre betalda ägg, berättar Åsa.

-Marcus vill jobba fram nya lösningar för att få en mer lönsam produktion genom att förbättra sina produktionsresultat, fortsätter hon. Det är ju precis den typ av samarbete som ett bolag som vi, får otroligt mycket ut av: en kund som hela tiden strävar efter att bli bättre och som är villig att satsa pengar för att få tillbaka dem i form av bättre produktionsresultat. Vi som företag får på så vis möjlighet att testa fram ett nytt koncept hos en kund som har koll på sina siffror. Och vi arbetar i nära dialog med Marcus för att hitta en bra balans i det nya foderkonceptet.

För detta projekt har Marcus byggt så att man automatiskt kan föra in den lösa kalken i blandningen istället för manuellt.

-Jag tror på idén och då kan man inte göra det halvdant, säger han. Då uppnår man aldrig rätt resultat. Det måste vara rationellt. I början bar vi kalken själv, och det kunde bli över 100 kg kalk på en dag. Det blir för tungt i längden. Nu har vi sett till så att kalken förs in automatiskt. Bygget gör också att vi nu kan köpa in i bulk istället, vilket gör det mer kostnadseffektivt.

Marcus tror som sagt på idén, även om man kan behöva skruva på den efter hand. Det finns möjlighet till ständiga förbättringar, alltid, skrattar Marcus.
– Vi har kört försöket sedan sommaren 2020 och vi kan nog inte utvärdera det fullt ut förrän kommande sommar, spekulerar Marcus.

Lyhörd kommunikation ger resultat

Det finns även en diskussion kring foderstrategi i allmänhet. För Marcus gäller det att satsa och investera i hönan den första tiden som ung.

-Jag vill att hönan ska äta så mycket som möjligt i början, för att hon kunna ge ett bra driv i äggvikten – eftersom det är där jag tjänar pengar, säger Marcus. Men för att hönan ska göra det, måste hon må bra och få i sig det hon behöver. Även där har jag en bra dialog med Åsa och följer noga äggvikter och hönans vikt för att snabbt uppfatta avvikelser och kunna sätta in rätt resurser.

-Det här är en väldigt viktig del i mitt arbete som producent, fortsätter han. Att kunna ha en öppen och rak dialog med en leverantör som Svenska Foder, där man är öppen för nya idéer betyder otroligt mycket. Lyhördhet och flexibilitet sätter jag stort värde på och det tycker jag att jag får hos Svenska Foder.

För Marcus är god djurhälsa och att fatta ekonomiskt hållbara beslut det viktigaste i en lönsam fjäderfäproduktion. Då behövs goda relationer med de leverantörer man samarbetar med.

-Det kräver också duktig personal. Idag är vi 4 ½ anställd. För mig handlar det om att skapa en attraktiv arbetsplats och utveckla de som arbetar här, så att de blir självgående och följer upp sina mål. Det jobbar jag med dagligen, och det är en mycket viktig del i företagandet för mig.

Ny investering för frigående höns

Som om inte nya idéer vore nog, har han dessutom sett till att han ska ha samma typ av silo på gården framöver.
-Jag har haft två MAFA-silos tidigare och sen valde jag en annan typ 2014-2015, som inte varit lika bra, säger Marcus. Därför har jag nu satt upp 4 MAFA-silos och ska även byta ut de jag köpte 2014-2015.

-Det här gör jag för att få en jämnare kvalitet, ingen separation. Jag vill helt enkelt undvika att mjöl samlas längst ned i silon, något som ger ett hack i foderkonsumtionen. Det är viktigt att ha en jämn foderkonsumtion, för jag tror att det innebär att vi sänker konsumtionen något.

Dessutom har Marcus dragit igång ett bygge för frigående höns utomhus.

-Vi satte in de första hönsen v. 9, det ska bli mycket spännande att fåfölja hur det går. Men det gör också att det rätt mycket just nu att stå i, skrattar han.

Vi hör dig, Marcus. Vi hör dig.


Kategorier i: , , , ,