Investera i din mjölkproduktion – förnya dina vallar

Johanna Öwall, Växtodlingsansvarig i Svenska Foder har ett tips att bidra med när det gäller vallodlingen: ”Snåla inte på din vall – det påverkar produktionen i slutänden. Det skjuter bara dina problem på framtiden. Att investera i sin vall är en investering i en god produktion”.

Lönsam djurproduktion bygger på att ha möjlighet att producera fram tillräckligt mycket näringsmässigt och högkvalitativt vallfoder till en låg produktionskostnad. Det är inte helt enkelt, som du som är producent mycket väl känner till. Men enkelt är som bekant få saker, när man vill uppnå verkliga resultat – men utmaningar tillför ju också något högst väsentligt: nämligen inspiration.

Vallen är en komplex gröda

-Vallen är en komplex gröda som är beroende av väder, vind, nederbörd och kvalitet och avkastning kan variera år från år, säger Johanna Öwall. Men det är också flera arter i blandningen som beroende på sina olika egenskaper kommer att påverka vallen olika. Ska du hålla nere dina totala foderkostnader måste du kunna skörda ett näringsmässigt bra foder i så stor mängd som möjligt för dina djur. Givetvis vill vi som foderproducenter sälja foder – men vi vill framförallt att våra kunder ska ha god lönsamhet så att vi i partnerskap tillsammans kan utveckla svenskt lantbruk. Och en god lönsamhet i djurproduktion, där sitter grundbulten i just grovfodret.

Vallens avkastning minskar med ålder

-Vallens avkastning minskar i regel med ökad ålder, fortsätter hon. Samtidigt förändras även sammansättningen under åren – vilket givetvis också påverkar mjölkproduktionen. Därför är det sällan rätt beslut att spara in på vallarna. Man vill ha en jämn produktion, och ett högkvalitativt grovfoder ser till så att kon mjölkar optimalt. Vår rekommendation är att vallen ometableras vart 3e-4e år.

-Räkna alltid på hela kalkylen, då du funderar på om du ska lägga om dina vallar – bara så kan du avgöra vad det innebär på sista raden, fortsätter hon. Vi ser att en nyetablerad vall är en god investering i hela din verksamhet – det är ju det både du och vi vill uppnå.

Tips på vallfröblandningar

Intensiva blandningar

Delikat (GEV Kvalitet) – för Götaland & Södra Svealand
Delikat (GEV Kvalitet) är framtagen för att ge både hög avkastning och goda näringsämnen.

Maxicorn – för Götaland & Södra Svealand
Maxicorn ger ett proteinrikt grovfoder och passar bra som samodlingspartner till majsensilage. Maxicorn är sammansatt för att just vara torktålig.

Perfekt (GEV Framgång) – för Götaland & Södra Svealand
Perfekt (GEV Framgång) är högavkastande, torktålig och uthållig blandning. Den höga baljväxtandelen med både lusern, röd- och vitklöver borgar för ett proteinrikt grovfoder.

Topp – för norra Svealand & Norrland
Topp är en intensiv blandning för 3 skördar per år. Återväxtförmågan är god vilket borgar för en stor mängd högkvalitativt foder under säsongens samtliga tre skördar. 

Mindre intensiva blandningar

Legend (GEV Stabil)
Legend (GEV Stabil) är en mycket populär – vår storsäljare – blandning som passar väl för din köttproduktion.

Läs vidare

IMG_0329

Parhästar i vallfrö

Två lika nördiga personer, som brinner för fröodlingen. Där har du Mattias och Sofie Sonesson, paret som har eget lantbruk och driver maskinstationen Sonesson Bialitt.


Kategorier i: , , ,