Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Guldet i skogen bygger på respekt

Wermlands Skogsförråd är ett ovanligt företag, får man nog säga. Här köps det årligen in i snitt mellan 120-130 ton skogssvamp av privatpersoner som har intresse av svampplockning. Dessutom får plockarna bra betalt, tillskillnad från mycket av den plockning som sker i Sverige och utomlands. 

Ola Hultman och hans dotter Evelina Hultman har under åren byggt upp en stor organisation kring svampen, och där Evelina dessutom vidareutvecklat verksamheten med en butik som ingår i Djur&Naturs franchisekoncept. 

Om jag följer med någon, som kan svampar, då kommer man alltid hem med svamp. Det är som magi. Eller är det kanske det som är passion, verklig passion?

Skogens guld är väl känt

Just det, det handlar om svamp. Har du någonsin mött en person som blivit biten av svampplockandet, så vet du. Börjar du tala om svamp, så tar det inte slut. Det är djupt fascinerande. Det är också förknippat med något väldigt gott. När man följer med personer som har djup och stor kunskap kring alla typer av svampar, så vet du att när du kommer tillbaka från skogen, kommer du att få smaka något gott. Det är konstigt. Om jag, som inte kan något om svampar, skulle få för mig att gå i skogen – hittar jag inte. Men! Om jag följer med någon, som kan svampar, då kommer man alltid hem med svamp. Det är som magi. Eller är det kanske det som är passion, verklig passion?

I vilket fall finns det ett företag som kommit på en bra affärsidé. Att dra nytta av all denna passion och allt detta intresse genom att köpa in den svamp som privatplockare ändå håller på med. Och ge dem rimligt betalt för deras arbete. 

Passionen var startskottet

Ola Hultman, som startade Wermlands Skogsförråd, var – eller är, får man nog säga – en sådan passionerad svampmänniska. Det var när han stod på torget och sålde den svamp han plockat i de värmländska skogarna – på sin fritid, alltså – som han kom på den brillianta idén att dra nytta av det engagemang som fanns bland privata svampplockare. 

-Tänk om man kunde samla ihop den skogssvamp som plockas i skogarna, behandla den på ett korrekt sätt så att den håller sig ända fram till konsumenterna, berättar Ola att han tänkte. 

Den personen var just Ola, som sagt och gjort, drog igång verksamheten. Wermlands Skogsförråd grundades 1995 och sedan dess har handel med skogssvamp varit företagets huvudnäring. 

 

Svampen köps in av privata plockare

-Idag omsätter vi i snitt 120-130 ton skogssvamp per år, berättar Ola. 2019 var ett rekordår, alla kategorier, då vi omsatte 190 ton skogssvamp under en säsong. 

All svamp köps alltså in från privatpersoner som är ute i skog och mark och plockar svamp. Svampen tas emot av kunnig personal som vet hur man ska behandla svampen. 

-Vi har 6000 privatpersoner som finns i våra register. Varje dag gör vi mellan 100-200 köp/dag av plockare – vissa är självklart mer aktiva än andra. Men varje dag är det olika plockare som vill sälja oss den svamp de plockat. 

-Eftersom vi har världens högsta plockarpriser på svamp, attraherar vi också världens bästa svampplockare, fortsätter Ola. De vet hur man hanterar svampen, de vet var de kan hitta den och de kan gå upp till 2-3 mil om dagen för att hitta rätt. Det är på sitt sätt elitplockare. Det gör också att vi får ta emot kvalitet. 

Var hamnar svampen?

När plockarna kommer till Wermlands Skogsförråd, tas svampen emot och gås igenom av professionell personal, som vet att bedöma vad som är bra och vad som måste plockas bort. Det här är en viktig del av verksamheten, som Ola inte vill tumma på. 

-Idag säljer vi 60 % av den svamp som plockas till svensk detaljhandel, mellan 20-30% går till restauranger och resten går på export till framförallt Danmark, Belgien och Schweiz. Då kan vi inte hela tiden ta in ny personal, som vi på nytt måste lära upp. Vi vill ha personal som stannar, som är självgående, och som förstår vikten av kvalitet och noggrannhet. Det är bara så vi också kan bli den aktör i marknaden som kan betala plockarna bäst, och också ta ut rätt pris i nästa led. Billigare är inte alltid bäst. 

-Vårt koncept kan garantera fin kvalitetssvamp – för att vi har de bästa plockarna. Det passar dagligvaruhandeln 

– och de vet att våra plockar har schyssta arbetsförhållanden, eftersom det bygger på frivillig basis. De plockar som plockar hos oss vill plocka svamp, för att de är skickliga på det. 

-Att vår personal är så engagerad betyder hela skillnaden i vår verksamhet.

Djur&Natur-konceptet blomstrar

Men för att kunna behålla denna professionella personal i företaget, insåg Ola och dottern Evelina – som inledde sin karriär i företaget med löneredovisning – att de måste hitta sidoverksamheter till svampplockningen. Det blir ju dessutom en lite svajig ekonomi när alla pengar kommer in under ett så kort tidsspann. 

-Svampen är ju en säsongsverksamhet, konstaterar Evelina. Om vi ska kunna erbjuda en bra produkt till våra köpare, är det viktigt att ha en stabil verksamhet där människor vill stanna kvar och jobba. 

Så när de flyttade in i sina nuvarande lokaler för ungefär 10 år sedan och skulle hålla öppet hus i lokalerna, föreslog Evelina att man skulle sälja bränslepellets och foder i de tomma lokalerna. Det gick väldigt bra den gången, och sedan dess har Evelina haft på sitt bord att bygga upp det butikssortiment och den verksamhet till vad den är idag.

-Sedan 2015 har vi varit franchisebutik i Djur&Naturkonceptet, och vi har haft en bra utveckling, konstaterar Evelina. Idag är den det stabila fjärde benet i verksamheten förutom svampen, försäljning av bränslepellets, och entreprenadverksamheten. 

-Utvecklingen har gått relativt fort ändå, från att verkligen ha börjat från scratch, fortsätter hon. Vi har köpt inredning efterhand som vi vuxit, tagit ett steg i taget – och fler och fler har hittat hit. Vi har ju en strid ström människor som kommer hit i och med svampen, och de lär ju känna oss och allt vi kan erbjuda. Det har spridit sig, med åren och idag fångar vi kunder långt utanför orten Kil. Idag omsätter butiksdelen 12 miljoner. 

Engagerad personal som stannar

Företagets tillväxt bygger, menar Ola och Evelina, på en medarbetarsyn där alla är lika viktiga – för att det ska fungera. 

-Att vår personal är så engagerad betyder hela skillnaden i vår verksamhet, säger Evelina. De känner ansvar för minsta lilla del och de vet att deras arbete betyder något. Som kund hos oss vet att du att du kommer att bli väl bemött och få hjälp med det du behöver få tag i. Det är detta beteende som ger ringar på vattnet.

-Om jag hade fått önska, hade jag såklart velat att vi haft ett ännu bättre läge för våra lokaler, fortsätter hon. Idag är vi lite för trångbodda och det begränsar oss från att utvecklas och bli ännu större. Därför letar vi efter möjliga platser att kunna bygga eget på. Men dessa tankar är ännu på visionsstadiet. 

-Det är viktigt för mig att vi respekterar naturen, där är grunden till vår verksamhet – utan respekt för den, kommer vi inte att få del av svampen.

Respekt ett ledord

Ola och Evelina har ständig dialog kring hur man ska fortsätta att utveckla företaget. Viktigt är också att de delat upp vem som har ansvar för vad. Det innebär att man kan tydliga diskussioner och man kan säga vad man tycker, men att man har respekt för den andres kunnande inom det område man har ansvar för. 

-Pappa kan svampen bäst och det är den han brinner mest för – det har jag den fullaste respekt för, och jag kan ärligt säga att vi aldrig har bråkat om något som har med Wermlands Skogsförråd att göra. 

Ola instämmer. Han tycker det dessutom är viktigt respekt för varandra, något som han tycker ingår i företagets – som han säger – själ.

-Det är viktigt för mig att vi respekterar naturen, där är grunden till vår verksamhet – utan respekt för den, kommer vi inte att få del av svampen. Men det där kan man dra ut till medmänniskan, och till rättvis handel – att vi behandlar våra medmänniskor med respekt: oavsett om de arbetar i företaget, eller är kunder eller svampplockare. 

Hårt arbete – och spännande

Vi besöker Skogsförrådet under högsäsongen. Det kommer en strid ström av plockare som vill sälja sin svamp. Jag undrar hur en dag ser ut för Ola under de hektiska månaderna då svampen växer till. 

-Det arbete 7 dagar i veckan stenhårt arbete. Dagen börjar klockan 4 på dagen då vi tar hand om all den svamp vi tar emot på kvällen – cirka 2-3 ton. Detta ska ut nästa förmiddag och hämtas vid tre av kylbilar som kör iväg till dagligvaruhandel eller restauranger eller till export. Sen har man en kort armsträckare, och sen är det dags att ta emot svamp igen. Det ansträngande, men det är också otroligt roligt och stimulerande. Alla olika människor jag får träffa. Det är otroligt spännande.

Svampplockning för hög kvalitet

Här några tips i urval från
Wermlands Skogsförråd när du plockar för försäljning. Eller varför inte när du plockar för ditt eget behov. På så sätt håller svampen bättre under längre tid.

• Undvik förvaring/transport i varm bil.
• Håll korgen/hinken så långt möjligt i skugga under plockningen.
• Plocka absolut inte i ett mjukt emballage som t.ex. en kasse.
• Ta inte i svampen mer än nödvändigt.
• Grovrensa i skogen.
• Håll god hygien.
• ”Tvätta” absolut inte svampen i vatten.
• En luftig korg är bäst att plocka i.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Peter Giørtz-Carlsen utsedd till ny koncernchef för DLG Group

1 November stänger Svenska Foders växel kl. 10.30

Tidningen nr 3 2024 - Ett magasin från Svenska Foder för svensk lantbruksnäring

Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring

DLG levererar stabilt halvårsresultat

Biocircs biogasanläggning

DLG och BioCirc öppnar upp för avtal om biomassa

Kristian Hundeboll VD DLG

Kristian Hundebøll lämnar som koncernchef

Carsten Klausen står i spannmålsfält.

Förändringen börjar idag

Nytt nummer av tidningen Tidningen ligger på ett bord bredvid en korg med syrenblommor.

Nytt nummer av Tidningen! Ett magasin för svensk lantbruksnäring.

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: