Search
Close this search box.

.

.

Utmaningar utvecklar oss

Det finns mycket att vara positiv över i den bransch som vi verkar i. Årets skörd är bärgad, höstsådden är i marken. Nu ska vi bara se till att växtodlingen får de bästa förutsättningarna framöver – och hoppas på att vädret blir gynnsamt.

2019 blev ett år av både volymskörd och kvalitetsskörd i stora delar av Sverige. Med facit i hand kan vi säga att det var ett sådant år vi hade behov av. Visst finns det områden i landet som haft det tufft även i år. Östra Sverige, och framförallt våra öar som Öland och Gotland har haft det väldigt dåligt med vattenförsörjningen. Det har påverkat allt från spannmålsodling till grovfoderproduktion. Det är beklämmande att höra rapporter från dessa områden.

Vädret är en av våra stora utmaningar. Men det är svårt att rå på och styra. Det vi däremot kan – och måste – göra är att hitta möjliga anpassningar i vad vi ska odla i framtiden, som kan fungera. Hur vi ska hantera svårigheterna och bygga vidare och nå framgång med de förutsättningar vi har?

För Svenska Foders räkning har vi fått in mycket spannmål med hög kvalitet – och det är glädjande. Men vi vet också att det finns mycket bra spannmål lagrad ute på gårdarna. Något som vi ser fram emot att kunna köpa in framöver. Det här är viktigt för framtiden. Men vi, precis som andra företag i branschen, lever och kämpar fortfarande med fjolårets dåliga skörd.

Vad gör vi då under tiden? Att styra handlar om att sätta mål. Vi måste göra oss en målbild som inte stirrar sig blind på nutiden. Det handlar självklart inte om att idyllisera framtiden. Den kommer att vara lika komplicerad som alltid. Men vi måste också komma ihåg att vi kan skapa våra förutsättningar genom att våga tänka nytt. Då måste man också våga måla upp nya scenarier hur lantbruket kan komma att se ut, hur lantbruket kan förbli lönsamt och en bransch för innovation och mervärde.

Vi ska ta in positiva signaler – som att det börjar se ljusare ut för svenska grisproducenter, som att de foder vi producerar hjälper till att genererar framgång för våra framtidens bönder (se reportage på sidan 37), som att skördarna i år var bra. Men det räcker inte. Vi måste rita in oss i framtiden, hur vi skulle vilja att det ser ut.

Just nu är vi inne i en sådan period där vi planerar för kommande säsong. En viktig del i vår bransch. Varför inte ta med en del i denna planering om hur vi ska göra året därpå och året därpå följande. På så vis hittar vi en röd tråd i vår drift som kommer att löna sig i längden.

Carsten Klausen – VD
carsten.klausen@svenskafoder.se 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: