Lågt glykemiskt index bra till känsliga hästar

Känsliga hästar som har fått diagnosen Ekvint Metabolt Syndrom (EMS) rekommenderas en foderstat med lågt innehåll av socker och stärkelse. Men vad är EMS och hur vet man att fodret har lågt glykemiskt index?

EMS är ett samlingsnamn på olika tillstånd som påverkar insulinfrisättningen i hästens blod. En häst som har EMS får, efter den ätit, onormalt höga nivåer av insulin i blodet. Det kan i sin tur ge olika allvarliga följdsjukdomar som exempelvis fång. Det är en smärtsam sjukdom som innebär att hästen får en inflammation i hovens lamellager. Fång kan uppstå vid plötsliga foderbyten, betessläpp eller utfodring av stora mängder socker och stärkelse.

Viktigt att vallfodret analyseras så man vet att fodret har en låg nivå av stärkelse och socker. Foto: Willab

Hästar som fått diagnosen EMS rekommenderas en foderstat med lågt innehåll av socker och stärkelse. En sådan foderstat antas ge ett lågt glykemiskt index och en låg insulinrespons efter utfodring, vilket anses minska risken för att hästen utvecklar fång eller förvärrar sin insulinresistens. Stärkelsemängden i foderstaten kan reduceras genom att helt ta bort spannmål och andra stärkelserika fodermedel ur foderstaten. Det är viktigt att i dessa fall se över hela foderstaten. Erika Nyström, produktchef häst på Svenska Foder, förklarar:

– Vi får oftare och oftare frågan om hur mycket socker som ingår i våra mineralfoder. Medvetenheten om problemen som snabba kolhydrater kan orsaka för många hästar har ökat. När man tittar på utfodringen av hästen är det dock viktigt att titta på hela foderstaten. Våra mineralfoder innehåller en begränsad mängd socker och stärkelse och sett till den hela dagliga foderransonen spelar mineralerna en mycket liten roll. Det är viktigare att säkerställa ett grovfoder med lågt sockerinnehåll och att ett eventuellt kraftfoder inte heller bidrar med ett högt glykemiskt index, säger Erika Nyström.

Hönät

Ett hönät kan hjälpa hästen att förlänga ättiden och därmed hålla blodsockret på en jämn nivå. 

Nytt kraftfoder med låg nivå av stärkelse och socker

Genom att se över den totala mängden stärkelse och socker i hela foderstaten hjälper man EMS-hästar att hålla nere sin insulinnivå. Vallfodret bör analyseras så man med säkerhet kan utfodra med ett foder som har visad låg sockerhalt. Genom att också förlänga ättiderna samt ge mindre mängd foder vid fler utfodringstillfällen hjälper man hästen att hålla sitt blodsocker på en jämn nivå.

– För hästar som har EMS eller fång bör man inte utfodra något kraftfoder, men det finns många hästar som inte har en sjukdomsbild men ändå kan vara känsliga för stora mängder snabba kolhydrater där man kanske vill eller behöver ge en viss mängd kraftfoder. Till dem har vi tagit fram ett hälsosamt alternativ. HippoLow Carb Sund är ett nytt kraftfoder med mycket lågt innehåll av både stärkelse (4%) och socker (3%). Det innehåller dessutom levande jästkultur som ytterligare bidrar till en väl fungerande tarmflora.

HippoLowCarb Sund är ett kraftfoder anpassat för hästar som är känsliga för snabba kolhydrater (endast 3% socker och 4% stärkelse). Fodret bidrar med långsam och skonsam energi och går därför även bra att använda i lite större givor om grovfodret i perioder behöver begränsas. HippoLowCarb Sund innehåller organiskt selen och naturligt E-vitamin. Dessutom ingår extra biotin för att stärka hovarnas kvalitet.

Text: Hippson Studio

Foder med låg nivå av stärkelse ger lägre glykemisk påverkan

Glykemiskt index (GI) är ett värde som visar hur snabbt kolhydraterna får blodsockret att stiga. Ett långsamt upptag ger en jämn och långsam ökning av blodsockret vilket hindrar höga nivåer av insulin. GI-värdet anges inte på kraftfoder då insulinresponsen hos hästen påverkas av flera olika aspekter såsom utfodringsfrekvens, grovfodret och tidpunkt när kraftfodret utfodras. Generellt kan man säga att ju mindre socker och stärkelse ett foder innehåller, desto lägre glykemisk påverkan har det.


Kategorier i: , , ,