Möt hästens behov i sommar

Gunilla Persson Berg fokuserar på hästen som individ. Läs av situationen rätt och hantera den därefter. Det är hennes råd till alla som arbetar med hästar. Några quick fixes finns inte. Arbetet ska göras. Inte minst under sommarhalvåret.

Gunilla Persson Berg har hållit på med hästar i hela sitt liv – det började redan i femårsåldern, då hon tillbringade sina dagar med hennes morfar och hans hästar. Därefter började livet som ponnyryttare och sedan rullade det på i snabb takt med tävlingar, inridningar, tillridningar, mästerskap, utlandstävlingar och så kom SM-segrar, EM-guld osv, osv.

Det egna tävlandet har hon idag släppt helt för att i stället fokusera på att leta hästar och talanger till internationella och svenska kunder. Under flera år arbetade hon i rollen som tränare och mentor, något hon tyckt mycket om. Idag följer hon framförallt de som hon tränat – för att nämna någon, den internationellt framgångsrika ryttaren Antonia Andersson.

Aveln, som är den andra delen i hennes verksamhet, bygger på egna tävlade ston och arbetet ligger på en hög nivå med stor framgång: tre uppfödningar har gått Internationell 1,60 med bl a EM-guld, VM och World Cup-Final.

Ett 10-tal hästar finns idag på gården i Stehag där Gunilla tar fram max tre föl om året.

Vi lyssnade lite med Gunilla hur hon tänker inför sommaren, och vad man ska tänka på för att hästarna ska må så bra som möjligt.

–Det viktigaste med att ha hästar, är att komma ihåg att de är individer. Därför måste man lära sig att läsa av dessa individer på rätt sätt.

Gunilla Persson Berg

Det handlar om allt ifrån att se till så att rätt hästar är tillsammans i hagen till att avgöra om hästarna kan vara ute en stilla och varm dag. Varje häst och varje dag är en unik företeelse.

–När det gäller varma dagarna ute i hagen, gäller det att det alltid finns friskt och gott vatten tillgängligt. Och det måste vara gott vatten, de är känsliga för dålig smak, och då undviker de att dricka – det vill du inte. Servera inte vatten i någon plastbalja som ger smak.

–Hästens dagliga behov av vatten är 5 liter per 100 kg kroppsvikt i vila. Det blir 25 liter för en 500 kg häst i underhållsbehov. Men har du en häst som tävlar eller arbetar på något annat sätt, förlorar den mycket mer – den kan förlora upp till 10-15 liter kroppsvätska per timme. Då måste de dricka mycket mer. Annars påverkas prestationen självklart.

–För hästar som tränas och tävlas under sommaren blir återhämtningen extra viktig, säger Erika Nyström, Produktchef Häst på Svenska Foder – när vi frågar henne om tips för sommarsäsongen.

HippoTop Slobber Mash är ett mashfoder framtaget för att påskynda återhämtningen och kan gärna blötläggas innan utfodringen, fortsätter hon. Det blir då som en gröt som hästarna brukar uppskatta, även på tävlingar då det ibland kan vara svårt att få dem att äta. Vår Slobber Mash innehåller bland annat fibrer som hjälper hjälper grovtarmen att binda vätska samt extra salt och magnesium för att återställa elektrolytbalansen.

Dessutom måste hästarna få tillgång till salt och mineraler, även på betet. Det är minst lika viktigt som att de har god tillgång till vatten.

Här menar Gunilla att det är smidigt att ge dem slickbaljor och ibland komplettera med ytterligare salt i form av rena saltstenar.

–Man får bara vara vaksam så att de minsta fölen inte slickar i sig för mycket, då kan de få diarré, konstaterar hon. Salt är i alla fall lika viktigt som vatten, för hästarna.

Gunilla kan plocka in hästarna i stallet om det blir allt för varmt, men på hennes marker finns det skugga och hästarna har det minst lika bra i hagen som i stallet. Men det hon återigen betonar är att man måste kontrollera hur hästarna har det, även ute på betet.

–Det räcker inte med att bara släppa ut dem, man måste kontrollera hur de har det, säger hon. Allting kan hända. De kan ha slagit upp ett sår, de kan ha vält vattenbaljorna, de kan vara attackerade av bitflugor. Uppmärksamhet är en av de viktigaste bitarna när man har hand om hästar. En dag då allting står stilla och bitflugor, knott eller mygg är outhärdliga för dem kanske man ska plocka in dem i stallet för att skydda dem.

–Situationen är alltså det viktiga, och hur man läser den, konstaterar Gunilla. De kan må bättre av att sova ute i mars månad än att de ska vara inne i stallet. Det viktiga är att de får sitt grovfoder, kraftfoder och vatten och att man ser att de mår bra.

Vart 4:e år sår Gunilla om sina hagar för att få rätt sammansättning och blandning av det som hästen behöver av sitt bete, samt för att se till att de fina späda gräsarterna trycker undan det ogräs man inte vill ha.

–Vi sår självklart om betena i hagarna, säger hon. Det sliter oerhört under vinterhalvåret.

Man kan också stödså hagarna mellan de fyra åren, om man tycker att det behövs. Det viktiga är att hästarna får tillgång till ett näringsrikt bete.

–Dessutom håller man nere masktrycket genom att man sår om hagarna avslutar Gunilla Persson Berg.

Möt_hästens_behov_i_sommar_Gunilla-Persson

Gunila Persson Berg

STÅ DIG I SOMMAR!

Absorbine Ultra Shield
Högeffektivt & långtidsverkande flugmedel. Mot bitande och stickande insekter på häst, så som flugor, myggor, knott, bromsar & fästingar. Ohyran landar på hästen men biter inte, rekommenderas även till hästar med eksem. En behandling skyddar upp till 17 dagar. Registrerad hos kemikalieinspektionen och ingen tävlingskarens.

Effol Bromsblockare
Högeffektiv och dermatologiskt testad insektsspray med eteriska oljor. Den bruksfärdiga lotionen/sprayen har tagits fram i samarbete med det Tropiska institutet i Schweiz som specialskydd mot bitande bromsar, flugor, myggor & fästingar. Garanterar ett långvarigt skydd. Behandlade hästar får gå till livsmedelsproduktion tidigast 60 dagar efter avslutad behandling. Godkänd hos Kemikalieinspektionen.

Flughuva
Elastiska flughuvor i svart och zebrarandigt skyddar hästens känsliga ögon från insektsangrepp.

Flugtäcke Zebra
Flugtäcke i 100% polyester-mesh med bensnören, magplatta och fast combohals. Skyddar hästens kropp emot insektsangrepp. Nylonfodrat vid svansflärp och front med dubbla spännen och bogveck för att förhindra skav.


Kategorier i: , , ,