Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Dubbelt upp i kvalitet på Skräppebo Gård

Kvalitetsfår ger skinn med kvalitet!

På Skräppebo Gård i mitten av Skåne driver Anna Johansson och Johan Andersson uppfödning av Gotlandsfår, Leicester och Vit Dorper. Största fokus ligger på försäljning av skinn och livdjur. Tidningen hälsade på en riktigt ruggig, mulen dag i början av januari. Anna – som är den som sköter den dagliga fårverksamheten tillsammans med medarbetaren Christoffer – berättar om deras företagande.

-Det var mina föräldrar som, i någon sorts gröna vågare-anda, flyttade hit på 70-talet och började med får, berättar Anna.

2011 avslutade föräldrarna sitt värv och Anna och Johan tog över driften. Då hade ett nytt stall blivit byggt 2007, i avsikt att man skulle kunna bygga vidare på det arbete som redan var gjort. Idag har man 500 tackor och varje tacka får i genomsnitt två lamm på år.
– I oktober-november då de kommit tillbaka från betet betäcks tackorna. Under vintern vistas de i den luftiga ligghallen och utfodras med fullfoder via foderband.

Under denna tid gäller det att djuren får ett bra foder. Högkvalitativt foder är en förutsättning för hög tillväxt och för att få fram de fina skinnen som Skräppebo är kända för.
– Under stallsäsongen mixar vi ensilage och mineralfodret Deltamin Får, berättar Anna. I Deltamin Får ingår naturligt E-vitamin och organiskt selen – båda har stor betydelse för ett gott immunförsvar. Det ger oss livskraftiga lamm och bra förutsättningar för att snabbt bygga upp ett starkt immunförsvar.
Man scannar och klipper tackorna i januari. Därefter är det dags för den riktigt stora utmaningen. I mars-april börjar lamningen.
– Inför lamning ökar vi koncentrationen på mixen genom att blanda i det koncentrerade färdigfodret Fiol Vital. Våra tackor lammar som sagt i mars-april. Hur tidigt och vilka mängder Fiol Vital vi använder beror på grovfodrets kvalitet, fortsätter hon.
I maj när flocken utökats till cirka 1200 individer, släpps djuren på bete.
– Vi har ett avtal med Hässleholms kommun och Hovdala slott där djuren får agera betesvårdare. Tillsammans med vårt eget bete utgör det 200 hektar betesmark. Under betessäsongen får alla djur fri tillgång på Deltamin Får. När mineralfodret utfodras separat är det extra viktigt att det är smakligt.
– Därför är det tryggt att utfodra med Deltamin Får. Det vet jag att alla våra får tycker om, konstaterar Anna.
I juli-augusti mönstras lammen av en rekommenderad mönstrare, samtidigt som de avvänjs från sina mödrar. Tack- och bagglamm betar sedan var för sig på vallåterväxt för att hinna bli slaktmogna i tid. Dessa skickas på slakt mellan september och första halvan av december.
– Vi vill ha så god kvalitet som möjligt på lammskinnen, eftersom vi tar tillbaka alla för egen försäljning, säger Anna. Och eftersom kvaliteten sjunker ju längre man måste behålla lammen, ser vi till att hålla tiderna.
Varje år säljer Skäppebo gård mellan 700-800 skinn på kontrakt. De flesta skinn säljs till inredningsbutiker i Lund. Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Danmark.
– Vi bereder de flesta skinn som tvättbara plädskinn, säger Anna. Men det finns även ett fåtal som bereds helt oklippta. Flertalet skinn är gråa, men det finns även vita skinn som kommer från Leicesterlammen.
– Den egna försäljningen betyder mycket administrativt arbete, men det är det helt klart värt. Vi har en bra verksamhet med kvalitetsskinn som gör att jag kan arbeta heltid här med väldigt god hjälp av Christoffer – och Johan, såklart, som visserligen jobbar borta, men som rycker in vid arbetstoppar.

Skräppebo gård utfodrar med Fiol Vital och Deltamin Får från Svenska Foder

Fiol Vital

Fiol Vital är ett mångsidigt och smakligt kraftfoder med en bra proteinkvalitet. Fiol Vital är ett energitätt kraftfoder med mycket protein såväl som AAT. Det gör att Fiol Vital passar både tackor och lamm och fungerar utmärkt vid tre tillfällen: dräktighet, digivning och tillväxt. Genom att utfodra den högdräktiga tackan med Fiol Vital tillgodoser du hennes näringsbehov samtidigt som hon kan producera mycket råmjölk av bra kvalitet. Dessutom påverkas lammens vikt vid födseln och den fortsatta tillväxten positivt. Under digivningsperioden är tackans näringsbehov som störst, Fiol Vitals höga energiinnehåll passar bra eftersom mjölkproduktionen ökar snabbare än foderkonsumtionen. Ge lammen tillgång till Fiol Vital från dag 1, det ger dem rätt förutsättningar för hög tillväxt.

Deltamin Får

Deltamin Får är ett smakligt och välbalanserat mineralfoder. Deltamin Får innehåller en liten mängd koppar eftersom svenska får i allmänhet behöver ett extra tillskott, men kopparkänsliga raser finns så var uppmärksam på vilket mineralfoder dina får ska ha. Använder du en stor del hemmaproducerat foder ska foderstaten alltid kompletteras med mineralfoder. Även när du utfodrar med industritillverkat kraftfoder rekommenderar vi en liten giva mineralfoder som en extra försäkring för maximal hälsa, fruktsamhet och prestation. Glöm inte att ge de sinlagda tackorna mineralfoder.

Fakta om Skräppebo Gård

Antal tackor: 500 st

Ras: Gotlandsfår, Leicester & Vit Dorper
Produktionsfokus: Skinn – Skräppebo gård säljer 700-800 skinn på kontrakt årsvis – och livdjur. Även naturbetesvård är huvudfokus och upptar en stor del av tiden.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: