Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Fetthaltshöjande färdigfoder – röst från fältet

Rosa Fett

Gunilla och Arne Nilsson, Nickarve Gård AB, Gotland
Gunilla och Arne Nilsson, två personer med mycket driv och stort engagemang driver det gotländska mjölkföretaget Nickarve Gård AB. Vi tycker båda det är viktigt att vara öppna för nya idéer och förslag och vi fokuserar på ständig utveckling av mjölkföretaget, inleder Gunilla.

Störst fokus och prioritet i vårt mjölkföretag är kornas välbefinnande. En välmående ko ger hög mjölkavkastning, visar bra brunst, blir lätt dräktig och har problemfria kalvningar. Allt detta har fungerat jättebra sedan vi för ungefär ett år sedan började utfodra med Rosa Fett. Och som pricken över i; fetthalten ökade och vi fick därmed bättre betalt för mjölken. Fetthalten i mjölken gick upp nästan 4 tiondelar på drygt en vecka. Även mjölkavkastningen ökade stadigt under en lång period.  Nu i maj 2017, ligger vi äntligen för första gången på många år, över 10 000 kg ECM per ko och år. Med en besättning i balans både hälsomässigt och produktionsmässigt blir totalekonomin i företaget bättre, konstaterar Arne.

Korna utfodras var tredje timme dygnet runt med en mix bestående av 70 % gräsensilage, 30 % majsensilage och ca 1 kg Grund Balans per ko och dag. De har dessutom alltid fri tillgång till hö. Rosa Fett utfodras i robotar och kraftfoderstationer, i genomsnitt 9 kg per ko & dag till en medelavkastande ko (33 kg mjölk/dag). Det var precis som Aron vår fodersäljare från Svenska Foder sa, Rosa Fett är ett energitätt och skonsamt kraftfoder som höjer fetthalten i mjölken. Rosa Fett fungerar verkligen. Magarna har stabiliserats, fetthalten i mjölken har ökat och kornas laktationskurva har höjts och förlängts. Det är tydliga tecken på välmående kor, avslutar Gunilla nöjt.

Läs mer om Rosa Fett >>

Fakta:
Antal kor: 155 st
Ras: SRB
Mjölkavkastning: 10 000 kg ECM
Mjölkningssystem: 2st Lely A3
Mjölken levereras till: Arla

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: