Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Kontrollera din höstraps – Fokus i Fält v 29

Än har vi inte tröskat några grödor, men vi måste ändå spana framåt, för det dröjer inte länge till det är dags att så höstrapsen.

Höstrapsen ska etableras under första delen av augusti, om det är möjligt. I princip ska höstraps etableras så snart förhållandena tillåter det – även om man tycker det är för tidigt. Dåligt väder i 10-14 dagar i augusti kan snabbt skjuta fram sådden av höstrapsen, och det kan kosta i utbyte. Vid tidig sådd är det viktigt att välja en sort som passar för tidig sådd, och inte växer sig för kraftig på hösten. Dessutom bör du vara uppmärksam på plantantal och det kan vara ganska svårt att träffa rätt. Om vi inte agerar snabbt nog i fråga om angrepp från sniglar, rapsjordloppa, duva och andra fåglar kan det snabbt försvinna många plantor fram emot våren. Även en lång och kall vinter kan ta bort en del plantor. Plantantalet får inte heller vara för högt, eftersom många planter/m2 gör så att plantorna blir långa och tunna, och därmed sträcker sig tillväxtpunkten från jordytan, vilket gör plantan mycket mer känslig för utvintring.

Det optimala plantantalet kan varierar beroende på om det är Mellansverige eller södra delarna – eller något annan plats. Har du 30 goda plantor/m2 på våren finns det stor potential för en god skörd.

Har du sått rapsen tidigt eller har ett för högt plantantal och förhållandena på hösten är perfekta så att rapsen gror snabbt, kan du använda Caryx för tillväxtreglering. Caryx håller tillväxtpunkten nere och förbättrar därmed övervintringen. Caryx innehåller Mepikvatklorid som vi känner från Terpal och metkonazol som är ett svampmedel. Därmed får vi lite effekt på phoma och ljus bladfläcksjuka utöver tillväxregleringen.

Hur ska rapsen behandlas i höst

 • Välj rätt sort i förhållande till såtidpunkt och var du bor
 • Plantantalet får inte vara för högt, eller lågt. Det är en svår balans eftersom inte vet vad som händer i höst och under loppet av vintern. 40 planter/m2 kan vara ett bra förslag.
 • 60 kg Kväve och mycket gärna i YaraMila Raps, så får du också fosfor och kalium med på köpet.
 • Ogräsbekämpning och glöm inte Clomate senast 3 dagar efter sådd, om det finns problem med vitgröe och vårtarv. Följ upp med Belkar och annars bara Belkar under hösten.
 • Kontrollera marken med jämna mellanrum för sniglar och insekter och bekämpa vid behov
 • Bekämpa spillsäd innan den tar över rapsen
 • Dämpa rapsen med tillväxtreglering Caryx, INNAN den sträcker sig (DC15)
 • Fyll på med mikronäringsämnen – det säkrar bra tillväxt och övervintring

Svenska Foders växtskyddsrekommendationer de första veckorna efter sådd:

 • DC 00 0,2 – 0,25 Clomate CS pr. ha (Örtegräs, Vitgröe, Våtarv)
 • DC 00-15 6 kg Ferrex (Sniglar)
 • DC 00-13 0,05 l Nexide CS eller 0,2 l Fastac 50 EC (rapsjordloppa gnagskador)

Nexide CS får användas 1 gång per år och Fastac 50 EC 2 gånger per år

 

Fortsätt att bli uppdaterad om vad som händer i fält med Svenska Foders Växtodlingsbrev, som du hittar på vår hemsida.

 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: