Search
Close this search box.

.

.

FreshFoss – röst från fältet

Rasmus och Lina Helin på Erik Larsgården i Saleby strax söder om Lidköping.

Rasmus & Lina Helin, Erik Larsgården i Saleby strax söder om Lidköping.

– Vi köpte gården 2014 och valde 2017 att satsa på köttdjuren fullt ut. Sedan dess jobbar vi stenhårt med att nå våra mål genom att både förbättra vårt management och utfodring av djuren. Idag går djuren till slakt vid 17-18 månaders ålder och en slaktvikt runt 310 kg men vårt mål är att kunna skicka dem redan vid 14-15 månader och ändå uppnå ca 320 kg.

– För att nå en hög tillväxt redan från start ger vi kalvarna Svenska Foders kalvnäring Beredd under hela mjölkperioden samt kraftfodret Primo Intensiv. Alla djur får en mix med rundbalsensilage, spannmål, potatis, koncentratet Primo K och Deltamin Kött. Vi mixar bara en gång per dag och har haft en del problem med varmgång från vår till sen höst. Det brukar bli extra problematiskt när det är fuktigt ute.

– När vår säljare Peter Olsson tipsade oss om att testa FreshFoss Premium mot varmgång förra sommaren så nappade vi genast. Vi vet ju att både smakligheten och näringsvärdet på mixen försämras när den tar värme så vi var tvungna att ta tag i problemet om vi ska kunna nå våra mål och hålla en hög tillväxt året runt. Produkten var väldigt lättanvänd eftersom den är i torr form och det känns skönt att inte behöva hålla på med rena syror. Vi tillsätter ca 2 kg per ton i mixen och det har fungerat perfekt för att hålla mixen stabil och fräsch. Nu använder vi FreshFoss Premium från att vårsolen tittar fram ända fram till sen höst.

Erik Larsgården, Saleby

Antalet djur: Ca 300 kor
Mottagning: ca 2 veckor gamla mjölkraskalvar, ibland även köttraskalvar eller korsningar. 
Tillväxt: 1100 g/dag

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: