Search
Close this search box.

.

.

Rationell hantering maximerar mjölkningen

Thomas Lundgren driver, via företaget Lundgrens Nyåkra AB, en mjölkproduktion utanför Borrby på Österlen i Skåne. I sin produktion har han idag 90 kor, som dels mjölkas i robot, resten mjölkas i det uppbundna stallet. Just nu håller företaget att utöka och planerar att vara i gång med robot nr 2 under hösten, och siktar då på att ha en besättning på cirka 140 kor. Thomas har testat vår nya produkt Easy-X med gott resultat.

Under närmare ett år har Thomas utfodrat med ursprungsprodukten X-zelit som motverkar kalvningsförlamning, ökar mjölkproduktionen, minskar risk för mastiter och förbättrar fruktsamheten. Det gav mycket bra resultat i hans produktion. De enstaka kalvningsförlamningar de tidigare hade haft försvann, men framförallt såg han att korna helt enkelt kom igång bättre efter kalvning.

-Korna mjölkade mer helt enkelt, och fick en mer problemfri start med enklare övergångar, konstaterar Thomas. Korna producerar mellan 38 och 40 kg per dag och då är det viktigt att ge dem de bästa möjliga förutsättningar att mjölka maximalt så snart som möjligt.

Men trots att det gav resultat, tog Thomas ett uppehåll med produkten, eftersom han brukade blanda produkten med kraftfodret – med en hel del praktiska svårigheter att få till en rationell hantering. Men uppehållet varade inte länge.

-Bara en kort tid efter uppehållet såg vi nya kalvningsförlamningar i besättningen. Därför blev jag intresserad, när jag ringde Eric Adseke, säljare i Svenska Foder, för att beställa X-zelit på nytt, och han berättade att Svenska Foder just då höll på att utveckla Easy-X. Jag fick möjlighet att testa denna nya produkt.

-Effekten är lika bra som med den ursprungliga X-zeliten, men med fördelen att jag slipper blanda produkten själv i kraftfodret. Det är bara att utfodra och korna äter det mer än gärna – en produkt som både är smaklig, smidig och funktionell, avslutar Thomas.

Läs mer om Easy-X här >>

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: