Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Rätt plast gör hela skillnaden

Marcus Almberg, från Stenstorp utanför Falköping äger och driver en gård med en besättning på 200 mjölk- och köttkor. Han använder 213 hektar av sin gård för att odla gräs och ekologisk klöver som matar boskapen året runt, med en ensileringsperiod på 12-18 månader.

Marcus äger en McHale Fusion 3 Plus som han använder för att tillverka över 1 000 balar per år som förvaras utomhus och matas ut till boskapen året runt. Han använder 2,5 lager BaletiteGO balpressfilm och Silotite balwrap, vilket utgör Film&Film (F&F) omslagssystemet. Att använda F&F-inslagningssystemet gör att Marcus drar nytta av bättre formade balar, enkel öppning och mindre foderförluster.

Efter att ha förtorkat gräset i 2 dagar, går Marcus till balningsarbetet och får 120 balar från varje rulle BaletiteGO. Han har märkt att det blir mindre damm när BaletiteGO används under balningsprocessen, och wrap filmen laminerar bättre mellan lagren vid balen.

Marcus har också sett att BaletiteGO håller formen på balen, och att balen är tätare, med balar som är 3 cm mindre i diameter än en nätlindad bal. Balen håller formen eftersom BaletiteGO är mindre elastisk än nätlindning. Hantering efter inplastning är lättare med tätare balar, och lagring är också lättare med balen som håller formen tills den öppnas

Marcus berättar också:

-Om några hål uppstår i en bal, finns det bara små förluster. Som jämförelse, om nätlindning användes, skulle åtminstone hälften av balen bli förstörd, ibland måste hela balen slängas.

Marcus utvärderar ensilagekvaliteten genom lab och visuell analys.

-Vem som helst kan se att balar gjorda med BaletiteGO är mycket bättre kvalitet och de har bättre näringsämnen för boskapen, konstaterar han.

Balar öppnas manuellt av Marcus på gården och matas in i en blandarvagn för att mata boskapen. Marcus berättar att det är mycket enklare att öppna med BaletiteGO och tillägger:

-Det finns inga foderförluster med BaletiteGO, med nätinpackning är det 2-3% förluster med varje bal. Det beror på tillväxten av mögel och att det fastnar foder i nätlindningen.

Marcus slår in balar som har hög torrsubstanshalt, vilket gör att balar lätt kan tappa formen. Han har upptäckt att balen med BaletiteGO, även med en hög TS, behåller sin form tills den används för att mata boskap. Återvinning är också lättare, utan att separera material behövs, och Marcus återvinner BaletiteGO och Silotite tillsammans med Svepreturs insamlingsschema.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: