Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Röst från fältet – Fredrik Andersson, Silarps Gård, norr om Ulricehamn

Fredrik Andersson och hans fru Maria driver mjölkproduktion på Silarps gård med ca 140 mjölkkor. De brukar idag ca 220 hektar åker, där hälften av odlingen är vall och hälften är spannmål.

– Ensilaget är självklart en av de avgörande komponenterna i vår verksamhet, säger Fredrik. Utan ett bra ensilage får vi inte den produktion vi vill åstadkomma. Vallen skördas i ett fyrskördesystem, med ungefär 5 veckor mellan skördarna.

– Vi ensilerar med framförallt med SiloSolve FC och ibland, då vallen är fuktig, använder vi SiloSolve MC, säger han. SiloSolve har vi använt under mer än 10 år. Vi började med det, för att Roland Wicksell (tidigare uppskattad säljare i Svenska Foder, som nu gått i pension) övertygade oss om att våga prova ett biologiskt ensileringsmedel vilket var ganska ovanligt vid den tiden.

– Jag upplever att korna mjölkar allt för bra även på dåligt gräs, för att jag ska kunna sluta med det, tillägger han och skrattar. Det ger för bra resultat för att vi ska våga prova något annat.

– Dessutom har jag märkt att jag kan öppna det snabbt efter inläggning, utan att det blir sämre ensilage eller hållbarhet, fortsätter han. I år öppnade jag andraskörden redan en vecka efter inläggningen, och det gick väldigt bra.

Fakta:

Antal kor: 140 kor
Ras: 30% SRB, 70% SLB
Avkastning: 12 128 ECM
Mjölkningssystem:
2 DeLavalrobotar
Mjölken levereras till: Falköpings Mejeri

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: