Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Säker och ekonomisk balning

Mikael Blom bedriver en Maskinstation i Skånes Fagerhult i närheten av Örkelljunga i Skåne. Här består en del av hans verksamhet att balar ensilagebalar till lantbrukare i närområdet. För Mikael är det viktigt att kunna leverera en bal som är säker, hållbar och som gör att vallen bibehåller sin kvalitet. Det tycker han att han får då han använder Baletite, från BPI.

Baletite använder sig av en 5-skikts-film istället för traditionell nätlindning i runda ensilagebalar. Eftersom det är film klarar den hålla en bättre luftbarriär, samtidigt som den hjälper balen att hålla god form. Baletite klarar att upprätthålla trycket och denna större kompakthet möjliggör effektivare foderförvaring. Försök har visat att denna 5-skicktsfilm i genomsnitt var 2 cm mindre i omkrets än traditionella nätlindande balar – förutom att ha en densitet som var 10 % högre.

För Mikaels kunder är det givetvis viktigt att det blir så lite spill av ensilaget som möjligt. Med film fastnar inte ensilaget lika lätt i produkten.

Många fördelar

– En stor fördel med Baletite är att man får en mindre diameter på balarna med Baletite, eftersom filmen trycker ihop balen bättre, säger Mikael Blom. Det medför att åtgången av wrapfilm minskar.

– Jag har också märkt att vid skador med hål i balen minskar mögeltillväxten, fortsätter han. Den sprider sig inte i balen utan blir bara där hålet uppstår. Detta har jag visuellt kunnat konstatera vid ett flertal tillfällen.

Baletite-balar ger just fördelen av en förstärkt ensileringsprocess som ger bättre konservering, eftersom de extra filmlagren runt balens omkrets ger en tätare syrebarriär.

En annan fördel som Mikael Blom tar upp är hur lätta balarna är att öppna. När balen ska öppnas, oavsett om det görs för hand eller med en balhanterare, vill man undvika att foder kan fastna och därmed gå till spillo. Där levererar Baletite-produkten tycker Mikael:

– Jag öppnar balen med kniv, manuellt, säger han. Och det är mycket enklare än vid andra typer av balning eller nätning. Dessutom har Baletite inget som kan frysa fast då det är kallt, och man slipper sortera nät och film för sig, då man ska lämna plasten till återvinning hos Svep Retur.

“En stor fördel med Baletite är att man får en mindre diameter på balarna med Baletite, eftersom filmen trycker ihop balen bättre. Det medför att åtgången av wrapfilm minskar.” Mikael Blom

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: