Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Svampbehandling gör skillnad på fältet – och i plånboken

Obehandlat vete och vete behandlad med Ascra Xpro, Västsverige. Foto: Fredrik Tidström VÄXTAB.

Växtodlingssäsongen 2019 för spannmål är över och vi blickar bakåt på ett år, som på de flesta håll, har gett ovanligt höga skördar av god kvalitet. Något som verkligen behövdes efter ett tufft 2018. Om du valde att behandla med Ascra® Xpro mot svampsjukdomar i dina spannmålgrödor i år så kan du känna dig nöjd, konstaterar Marcus Pedersen, som arbetar med teknisk support på Växtskyddsföretaget Bayer. Produkten har återigen visat sin styrka.

Potentialen fanns denna säsong med fina höstgrödor, en regnig mars och vårbruk under bra förhållanden. Ett år som gynnar tillväxt hos grödor gynnar dock ofta även svampsjukdomar.

– Och det stämde väl in på 2019, säger Marcus Pedersen. På många håll i landet var sjukdomstrycket ovanligt högt i år, till och med högre än vad vi hade väntat oss i början på säsongen.

2019 har varit svartpricksjukans år i höstvete med extrema angreppsnivåer vilket också tydligt återspeglas i försöksresultaten. I vårkorn såg vi kraftiga angrepp av kornets bladfläcksjuka och även av kornrost på vissa platser.

När årets försöksresultat, analyseras kan vi konstatera att effektiva svampbehandlingar har gett utväxling i form av skyddad skörd. Marcus Pedersen har sammanställt årets försöksresultat:

– Vi har både i försök och i fält, återigen sett att man kan lita på effekten av Ascra Xpro – något som blir extra tydligt när svampsjukdomstrycket var så högt som i år. En välplanerad och korrekt utförd svampbehandling har skyddat grödans skördepotential. I vissa försök är det upp till flera tons skillnad mellan behandlad och obehandlad gröda, vilket betyder mycket för lantbrukarens ekonomi.

Dessutom har skillnaden mellan olika produkter, doser och behandlingstidpunkter varit tydligare än på många år. Höga doser av svampprodukterna har krävts för att få fullgod effekt på svampsjukdomarna i år. Det behövdes dubbelbehandling i de flesta fall för att uppnå den högsta potentiella merskörden.

– Vi har under många år berättat varför flaggbladsbehandlingen är så viktig i höstvete, och det blev väldigt tydligt ett år som detta, berättar Marcus. Att lägga krutet på Ascra Xpro i flaggbladsstadiet har betalat sig.

– Med den potential som vi har haft med fina fält över landet så var det rätt beslut att skydda plantorna med en stark produkt som Ascra Xpro, här har du innovation och trygghet i samma dunk, avslutar Marcus Pedersen.

För mer information och rekom-mendationer följ oss på Facebook eller titta på Bayer Agro TV.

Marcus Pedersen
Teknisk support Bayer

Fakta Ascra® Xpro:

Ascra® Xpro innehåller tre aktiva substanser från tre olika kemiska grupper för bättre effekt och bästa resistensprofil. Ascra Xpro har visat mycket god effekt mot viktiga svampsjukdomar och höga merskördar i försök och i praktiken. Innehåll Ascra® Xpro 65 g/l bixafen, 130 g/l protiokonazol och 65 g/l fluopyram.

I vårkorn har det var kraftiga angrepp av kornets bladfläcksjuka och även av kornrost på vissa platser

Obehandlad vete juli 2019, Skåne, dessa angrepp kostar skörd.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: