Pressinformation

Svenska Foder är leverantör av foder och växtodlingsprodukter till lantbruket och cerealieprodukter till livsmedelsbranschen. Svenska Foders huvudinriktning är att vara producent och grossist med ett väl utbyggt distributions- och försäljningsnät i nära samarbete med återförsäljare.

Vi arbetar i en kundorienterad organisation där närhet till kunden, effektivitet och service är nyckelord. Koncernen har 340 anställda och en omsättning på drygt 5 miljarder kronor.

Svenska Foder har sitt huvudkontor i Lidköping. Övrig försäljning/adm. finns i Knästorp utanför Lund och i Västerlösa utanför Linköping. Dessutom har man försäljningskontor i Mälardalen, Kalmarområdet och Halland.

Svenska Foder finns med egna anläggningar, utöver dessa orter, på ett 30-tal platser. Det är foderfabriker, utsädesanläggningar, hamnanläggningar, butiker/lagerterminaler för mottagning av spannmål samt försäljning/leverans av djurfoder, utsäde, gödning och kemprodukter.

Svenska Foder är certifierade enligt GTP, KRAV, Systematiskt Arbetsmiljöarbete och Systematiskt Brandskyddsarbete.

Kostnadseffektivitet skapar stabilitet i turbulenta tider

Svenska Foder fortsatte 2023 med fokus på kostnadseffektivitet och hög servicegrad. Det genererade ett resultat innan skatt på 124 miljoner SEK. Carsten Klausen, VD för Svenska Foder, konstaterar att en öppen och tydlig kommunikation med kunderna och ett stort engagemang hos medarbetarna i bolaget har skapat rätt förutsättningar för att fortsätta utveckla ett bolag för framtidens lantbruk.

-Vårt mål har alltid varit att skapa ett supereffektivt bolag, utan att för den delen ta bort den servicegrad som våra kunder vill ha, säger Carsten Klausen. Vi ska vara självklart vara noga med omkostnader och föra ett stramt skepp, men ändå kunna leverera rätt produkter och tjänster – för att bidra med mervärde hos våra kunder.

-Våra kunder som själva är duktiga företagare vet vad som krävs för hur ett företag ska kunna utvecklas, fortsätter Carsten. Det är i dialog med våra kunder, som vi tillsammans kan visa vägen till ett effektivt och lönsamt lantbruk.

Svenska Foders resultat 2023 landade på 124 miljoner innan skatt, alltså något bättre än 2022 års resultat. Dock såg man en liten omsättningsnedgång till drygt 5 miljarder SEK. Men det är bolagets kostnadseffektivitet som skapat stabilitet i turbulenta tider.

-Vi har sett en liten volymökning i ton trots omsättningsnedgången i kronor på grund av årets dåliga skörd, säger Carsten Klausen. Det är trots allt ett kvitto på att vi arbetat på rätt sätt.

Slutpriser på spannmål i topp

En insats under 2023 som Carsten Klausen gärna framhåller är arbetet som aktör på spannmålsmarknaden. Det är sjätte året i rad som Svenska Foder har legat i topp när det gäller slutpriserna på odlingskontrakten för spannmål.

-Det är något vi är stolta över att kunna leverera år efter år, konstaterar han. I år var vi verkligen bäst när det gäller slutpriserna, och det är viktigt sak för oss att skapa verklig konkurrens på marknaden. Det tycker jag vi lyckas med.

Snabb action och optimerad produktion

Intjäningsgraden är i stort sett oförändrad jämfört med föregående år, menar Carsten Klausen.

-Genom att ligga rätt i omsättning och utnyttja våra fabriker och anläggningar optimalt, kan vi skapa verkligt värde för lantbruket. Vi läste av tidigt i år att det skulle bli ett tufft år, vilket gjorde att vi stramade åt vår verksamhet snabbt. Effektiviteten på foderfabriker, utsädesproduktionen och transporterna höll vi järnkoll på, och gjorde allt för att hålla igenom på energiförbrukningen. Det var en läxa vi lärt oss redan under 2021 då vi la om våra rutiner och hittade arbetssätt som bättre optimerade vår produktion.

-På säljsidan jobbade vi också hårt på att se till att vår säljkår var ordentligt med i marknaden och snabbt kunde återkoppla med priser och lösningar till våra kunder. Att ständigt ha en säljkår som är närvarande, engagerad och aktiv i marknaden har gett resultat.

-När lantbrukarna märker och ser detta – ja, då får vi också affärerna. Det handlar om insats, och insatser ger resultat över tid. Man måste inse att det handlar om ett långsiktigt arbete och att aldrig slå sig till ro. Tiderna förändrar sig ständigt. Vi måste förstå detta, och vara med och styra förändringen så att våra kunder kan dra nytta av det. Det är så vi fortsätter att vara relevanta.

Ägare

DLG-koncernen äger 100 procent av aktierna i Svenska Foder AB.

Försäljning

sker även via ca. 60 specialistsäljare som arbetar på fältet med direkta kundbesök och rådgivning.

Fodertillverkning

Foderfabriker finns i Hällekis, Västerlösa, Vara, Tågarp och Åhus.

Utsädesframställning

finns i Kinne Kleva, Västergård och Bergsgården (legoprodukion). Fröer produceras av Skånefrö AB.

Hamnanläggningar

Svenska Foder har hamnanläggningar för export av spannmål och för import av råvaror samt gödning i Oxelösund, Bergkvara, Åhus, Trelleborg, Landskrona, Uddevalla och Hällekis.

Spannmål

Svenska Foder köper in spannmål från Sveriges bönder. Används till fodertillverkning och för försäljning till kvarnar, bryggerier, brännerier och som exportprodukt.

Centrallager

Centrallager för paketerade och säckade produkter finns i Hällekis.

Laboratorium

Optilab är Svenska Foders eget laboratorium som betjänar hela Svenska Foder men som också arbetar mot marknaden totalt.

Volymer

Svenska Foder hanterar ca. 2 miljoner ton råvaror och färdigprodukter per år.

Återförsäljare

Svenska Foder samarbetar med ca 250 återförsäljare över hela landet.

Dotterbolag/intressebolag

Nomus AB, 100 %
Roséns i Skaraborg AB, 100 %
Axving AB 100 %
Brukssockret AB 100 %
Fole Kvarn AB 100 %
KB Bohall 99,9 %
Vallåkra Lantmannaaffär AB, 100 %
Trollenäs Lantmannaaffär AB 70 %
EkoNatur AB 100 %
Örkelljunga Lantmannaaffär AB 60 %
Scandinavian Seed AB, 44 %
FoderMix AB, 100 %
Brassica Energi AB, 40 %
Skånefrö AB, 30 %
NVS Frakt AB, 25 %
Knutpunkt Sölve 25 %
Stigtomta Kvarn 20 %

Antal anställda

Antalet anställda är ca 300 personer i Svenska Foder-koncernen och 240 i Svenska Foder

Kontakt: