Pressinformation

Svenska Foder är leverantör av foder och växtodlingsprodukter till lantbruket och cerealieprodukter till livsmedelsbranschen. Svenska Foders huvudinriktning är att vara producent och grossist med ett väl utbyggt distributions- och försäljningsnät i nära samarbete med återförsäljare.

Vi arbetar i en kundorienterad organisation där närhet till kunden, effektivitet och service är nyckelord. Koncernen har 329 anställda och en omsättning på ca. 4 miljarder kronor.

Svenska Foder har sitt huvudkontor i Lidköping. Övrig försäljning/adm. finns i Knästorp utanför Lund och i Västerlösa utanför Linköping. Dessutom har man försäljningskontor i Mälardalen, Kalmarområdet och Halland.

Svenska Foder finns med egna anläggningar, utöver dessa orter, på ett 30-tal platser. Det är foderfabriker, utsädesanläggningar, hamnanläggningar, butiker/lagerterminaler för mottagning av spannmål samt försäljning/leverans av djurfoder, utsäde, gödning och kemprodukter.

Svenska Foder är kvalitets- och miljöcertifierat enligt ISO 9001, ISO 14001, GTP, KRAV, Systematiskt Arbetsmiljöarbete och Systematiskt Brandskyddsarbete.

Ett bra år för Svenska Foder, trots lägre skörd år 2021

År 2021 avslutades positivt för Svenska Foders spannmålskunder – trots ett år med tuffa branschspecifika utmaningar– med de bästa slutpriserna på odlingskontrakt. Annars dominerades året av höga priser på såväl råvaror, insatsvaror och frakter. Stort fokus på ligger för Svenska Foder att kunna bemöta det moderna lantbruket på bästa sätt. Konkurrenskraft åstadkommer man med närvaro, effektivitet och snabb återkoppling.”, säger Carsten Klausen, VD Svenska Foder.

Svenska Foder redovisar ett resultat innan skatt för år 2021 på 63 miljoner SEK, en förbättring från föregående år. Omsättningen steg under 2021 med 300 miljoner jämfört med 2020 till drygt 4,3 miljarder SEK och driftsresultatet landade på 125 miljoner SEK.

DLG fortsätter att växa och levererar historiskt bra resultat

2021 var åter ett bra år för DLG-koncernen. Omsättningen hamnade på 83 miljarder SEK, vilket motsvarar tillväxt på 11 miljarder SEK. Det är ökning med 15 % i förhållande till året innan. Driftsresultatet (EBITDA) steg till 3,2 miljarder SEK och resultatet innan skatt översteg för första gången 1260 miljoner SEK. Koncernresultatet efter skatt landade på 1032 miljoner SEK, vilket motsvarar en intjäningökning på 22 procent i förhållande till rekordresultatet 2020.

Ägare

DLG-koncernen äger 100 procent av aktierna i Svenska Foder AB.

Försäljning

sker även via ca. 60 specialistsäljare som arbetar på fältet med direkta kundbesök och rådgivning.

Fodertillverkning

Foderfabriker finns i Hällekis, Västerlösa, Vara, Tågarp och Åhus.

Utsädesframställning

finns i Kinne Kleva, Västergård och Bergsgården (legoprodukion). Fröer produceras av Skånefrö AB.

Hamnanläggningar

Svenska Foder har hamnanläggningar för export av spannmål och för import av råvaror samt gödning i Oxelösund, Bergkvara, Åhus, Trelleborg, Landskrona, Uddevalla och Hällekis.

Spannmål

Svenska Foder köper in spannmål från Sveriges bönder. Används till fodertillverkning och för försäljning till kvarnar, bryggerier, brännerier och som exportprodukt.

Centrallager

Centrallager för paketerade och säckade produkter finns i Hällekis.

Laboratorium

Optilab är Svenska Foders eget laboratorium som betjänar hela Svenska Foder men som också arbetar mot marknaden totalt.

Volymer

Svenska Foder hanterar ca. 2 miljoner ton råvaror och färdigprodukter per år.

Återförsäljare

Svenska Foder samarbetar med ca 250 återförsäljare över hela landet.

Dotterbolag/intressebolag

Nomus AB, 100 %
Roséns i Skaraborg AB, 100 %
Axving AB 100 %
Brukssockret AB 100 %
Fole Kvarn AB 100 %
KB Bohall 99,9 %
Vallåkra Lantmannaaffär AB, 100 %
Trollenäs Lantmannaaffär AB 70 %
EkoNatur AB 100 %
Örkelljunga Lantmannaaffär AB 60 %
Scandinavian Seed AB, 44 %
FoderMix AB, 100 %
Brassica Energi AB, 40 %
Skånefrö AB, 30 %
NVS Frakt AB, 25 %
Knutpunkt Sölve 25 %
Stigtomta Kvarn 20 %

Antal anställda

Antalet anställda är ca 320 personer i koncernen och 227 i Svenska Foder

Kontakt: