Pressinformation

Svenska Foder är leverantör av foder och växtodlingsprodukter till lantbruket och cerealieprodukter till livsmedelsbranschen. Svenska Foders huvudinriktning är att vara producent och grossist med ett väl utbyggt distributions- och försäljningsnät i nära samarbete med återförsäljare.

Vi arbetar i en kundorienterad organisation där närhet till kunden, effektivitet och service är nyckelord. Koncernen har 329 anställda och en omsättning på ca. 4,2 miljarder kronor.

Svenska Foder har sitt huvudkontor i Lidköping. Övrig försäljning/adm. finns i Knästorp utanför Lund och i Västerlösa utanför Linköping. Dessutom har man försäljningskontor i Mälardalen, Kalmarområdet och Halland.

Svenska Foder finns med egna anläggningar, utöver dessa orter, på ett 30-tal platser. Det är foderfabriker, utsädesanläggningar, hamnanläggningar, butiker/lagerterminaler för mottagning av spannmål samt försäljning/leverans av djurfoder, utsäde, gödning och kemprodukter.

Svenska Foder är kvalitets- och miljöcertifierat enligt ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, ISO 17025:2005, GTP, KRAV, 2BSvs, Systematiskt Arbetsmiljöarbete och Systematiskt Brandskyddsarbete.

Resultatet för 2017 blev det bästa på tre år för Svenska Foder. Med tydlig fokus på att reducera kostnaderna framförallt inom logistikområdet, tillsammans med en 5 %-ig tillväxt inom fodersegmentet och ett bra år inom växtodlingssegmentet i hård konkurrens med övriga bolag på marknaden, hamnade man på ett resultat innan skatt på 58 miljoner SEK (23 miljoner SEK under 2016). Carsten Klausen, som återvände som VD under slutet av 2016, menar att det handlar om att göra varje aktivitet värdeskapande.

Ägare

DLG-koncernen äger 100 procent av aktierna i Svenska Foder AB.

Försäljning

sker även via ca. 60 specialistsäljare som arbetar på fältet med direkta kundbesök och rådgivning.

Fodertillverkning

Foderfabriker finns i Hällekis, Västerlösa, Tågarp och Åhus.

I FoderMix AB, utanför Vara, tillverkas foderpremixer. Bolaget ägs till 100% av Svenska Foder.

Utsädesframställning

finns i Kinne Kleva, Västergård och Bergsgården (legoprodukion). Fröer produceras av Skånefrö AB.

Hamnanläggningar

Svenska Foder har hamnanläggningar för export av spannmål och för import av råvaror samt gödning i Oxelösund, Bergkvara, Åhus, Trelleborg, Landskrona, Uddevalla och Hällekis.

Spannmål

Svenska Foder köper in spannmål från Sveriges bönder. Används till fodertillverkning och för försäljning till kvarnar, bryggerier, brännerier och som exportprodukt.

Centrallager

Centrallager för paketerade och säckade produkter finns i Hällekis.

Laboratorium

Svenska Foder har centrallaboratorium i Lidköping. Dessutom är man idag ett eget bolag, Optilab, som arbetar mot marknaden totalt.

Volymer

Svenska Foder hanterar ca. 2 miljoner ton råvaror och färdigprodukter per år.

Återförsäljare

Svenska Foder samarbetar med ca 250 återförsäljare över hela landet.

Dotterbolag/intressebolag

Nomus AB, 100 %
Roséns i Skaraborg AB, 100 %
Axving AB 100 %
Brukssockret AB 100 %
Fole Kvarn AB 100 %
KB Bohall 99,9 %
Vallåkra Lantmannaaffär AB, 77 %
Trollenäs Lantmannaaffär AB 70 %
EkoNatur AB 100 %
Örkelljunga Lantmannaaffär AB 60 %
Scandinavian Seed AB, 44 %
FoderMix AB, 100 %
Brassica Energi AB, 40 %
Skånefrö AB, 30 %
NVS Frakt AB, 25 %
Knutpunkt Sölve 25 %
Stigtomta Kvarn 20 %

Antal anställda

Antalet anställda är 329 personer.

Kontakt: