Reagera och agera för en bättre morgondag

Reagera och agera, det är två ord som varje företagsledare bör ha nära tillhands i sitt dagliga arbete. Det betyder inte att man springer på varje boll. Men det betyder att man reagerar på omvärlden, för att kunna agera i den. Vi följer vad våra kunder gör på nära hand. Vi försöker läsa av förändringar i beteenden. Nyfikenheten i hur andra gör och vad vi gör för att möta detta.

En strategi är en målbild för vad man vill uppnå. Man tittar på världen nu, och man läser av åt vilket håll det verkar peka, och så ritar man in företaget: nu och i framtiden. Detta är för att man ska ha en riktning, för att inte tappa fart. Men sen vet alla erfarna seglare att verkligheten inte alltid beter sig som vad man kan utläsa från kartan. Vinden mojnar. Eller det blåser hårt, och man lägga sig i lä. Man får kontraorder och kan inte gå in i den hamn man hade tänkt.

Så strategin är bara något att hålla sig till, så länge. Den byggs hela tiden om. Efter verkligheten. Precis så är det för alla företagare – och inte minst lantbrukare. Speciellt när man har med levande varelser och växtlighet att göra. Det som ger de goda resultaten är hur snabbt man agerar på förändrade spelregler. Det har vi märkt inte minst ett år som i år, där vi alla fick anpassa oss efter rådande omständigheter. Vi har klarat det bra. Vår bransch har varit förskonad från de stora krascherna. Det ska vi vara tacksamma för.

För att kunna möta en framtid där större krav ställs på såväl kvalitet som spårbarhet har vi ritat in några nya vägar i kartan. En sådan väg är vårt beslut att investera i spannmålslagring, mottagningshall och tork vid vår fabrik i Västerlösa, utanför Linköping. Vi tror på området, ser det som en strategiskt viktig plats att investera i och att det finns ett stort upptagningsområde för högkvalitativ spannmål. Det är också ett sätt att betona vikten av en effektiv och kvalitetsmedveten fodertillverkning – vårt sätt att skapa mervärde till lantbruket. Klimatet är en mycket viktig fråga för många konsumenter och därför vill livsmedelsbranschen såväl som vi i foderbranschen gärna förenkla för våra kunder till att kunna göra aktiva val. Därför har vi tagit fram klimatmärkning på våra fodersäckar (läs mer på sidan 11).

Några exempel på hur omvärlden styr våra beslut, även om det är vi som fattar dem.

Spannmålsskörden är över för i år. Det blev ett normalår. Mycket skördades snabbt, under de torra fina veckorna i början av hösten. 85 % av skörden i södra Sverige kom in under 3 veckors tid. Sedan har det varit ojämnare väder runt om i landet, vilket gjort att skördearbetet dragit ut lite på tiden. Men ändå: en normal skörd. Med överlag fina kvaliteter. Nu gäller det att förvalta skörden på bästa sätt. Hör av dig till oss, så hittar vi avsättning för din vara!

Under tiden länge bygger vi vidare på en spännande framtid tillsammans med dig. En framtid där det enda vi vet är att vi ska göra det bättre och smartare.


Kategorier i: ,