Risken att inte sprida risken

Victor Ebel, spannmålsansvarig i Svenska Foder tycker att du tidigt ska fundera på avsättningen.

Osäker marknad

Världsmarknaden är alltid osäker, men just nu under föregående år och detta år är osäkerheten än större – något som påverkar oss oavbrutet. 2021 tyckte vi att vi hade bra priser. 2022 verkade taket lyftas. I år har det varit något nedåtgående marknad, men ändå med fortsatt väldigt bra priser. Det är ju väldigt positivt, såklart. Men det där kan vända väldigt kvickt.

Odlingskontrakt en bra lösning

-Våra säljare har därför varit tidigt ute och vill diskuterar våra kontraktstyper med våra kunder, mest för att vi vill att du som odlare kvickt ska ta ett grepp om din ekonomi och hitta en modell som passar den verksamhet du bedriver.

-Odlingskontrakten har historiskt varit en bra lösning för spannmålsodlare, fortsätter Victor. Vi har ett fint track reckord de senaste fem åren, och det ska man inte sticka under stolen. Samtidigt tror vi på att sprida sina volymer på olika typer av kontrakt. Det man egentligen ska räkna ut, är ju vilket resultat man är nöjd med när man gör bokslut.

4 kontraktstyper

Svenska Foder har fyra olika kontraktstyper: odlingskontrakt, inlagringskontrakt, fastpriskontrakt och fastpriskontrakt med prisgaranti.

-Du kan alltså i praktiken dela upp din skördevolym på tre olika typer kontrakt med olika förutsättningar, säger Victor. På så sätt får du en spridning på dina risker och fina möjligheter att nå ett riktigt bra resultat.

-Det viktiga är dock att du fattar ett beslut, och knyter dina insatsinköp till din kontraktsskrivning, fortsätter han. På så vis har du fortsatt kolla på din ekonomi. 

Här hittar du alla spannmålskontrakt!

God planering

Det handlar ju egentligen om en god planering som inte ställer till med några oförutsedda överraskningar, utan att för den delen ta bort det spännande i själva handeln. När det gäller just odlingskontrakt finns det alltid en väg ut in i ett annat kontrakt, om du skulle känna dig osäker.

-Skulle du ångra dig om du har tecknat ett odlingskontrakt, går det alltid att omvandla det till ett fastpriskontrakt, avslutar Victor Ebel. Det ger dig en väldigt god flexibilitet och för att du ska kunna känna dig trygg i dina val och i en marknad som är väldigt omväxlande.


Kategorier i: , ,