Search
Close this search box.

.

.

Analysera din spannmål

Spannmålen utgör en stor del av foderstaten och även om det främst är en ”energigröda” så spelar också proteinet roll!

Ungefär 50 % av proteinet i ett gris- eller fjäderfoder kommer ifrån spannmålen. Fel proteinvärden på spannmålen innebär att fodret blir felkomponerat och att djuren inte producerar som förväntat.

Vi på Svenska Foder analyserar vart parti råvaror som går in i foderproduktionen och optimerar våra foderrecept efter det. Det är dock minst lika viktigt för Er som använder egenproducerade foderråvaror att analysera dem, det gäller så väl spannmål som eventuella proteingrödor så som åkerböna och ärter. Det bästa är om representativa prover kan tas på den torkade varan. Om proverna tas på otorkad vara är det viktigt att korrigera vattenhalten när värdena sedan ska användas i optimering. Se också till så att spannmålen som lagras in inte är för blöt eller varm. Blöt och varm spannmål gynnar mögeltillväxt och resultaten i stallarna försämras. Innan ny spannmål alternativt foder lagras in är det också viktigt att aktuella silos är kontrollerade och rengjorda.

Glöm inte bort att proteinet i vete beräknas olika beroende på om det ska gå till bröd eller foder (faktor 5,7 eller 6,25). Viktigt är också att tänka på om det är uttryckt i Ts eller i vara.

Be gärna din säljare om hjälp om du är osäker på att tolka ett analyssvar!

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: