Search
Close this search box.

.

.

Se efter själv i ditt spannmålslager

Håll koll på temperatur, kyl vid bra väderlek, och kör gärna runt varan för att få rörelse – och inte minst, håll koll på dina baggfällor. Det säger Roger Valkegård, VD för Nomus Skadedjursbekämpning, som viktiga hållpunkter i sin spannmålslagring. Men man kan alltid göra mer.

När Roger Valkegård är ute hos lantbrukare får han se mycket olika problematik. Men om han ska nämna något kring just spannmållagring, är det att man alltid ska försöka vara hands on:

-Jag tycker att egentligen att man som rutin bör titta till sitt lager en gång i veckan, men då höjer de flesta på ögonbrynen, säger han. Allra minst en gång i månaden måste man i alla fall se till sitt lager. Visst finns det system och teknik som kan varnar när värme ökar, men den visuella kontrollen skall man aldrig underskatta. Det går fort när det händer något i spannmål.

-Att lufta och hålla nere temperaturen är viktiga parametrar och att se till att undvika toppar i varan, fortsätter Roger. Men glöm för all del inte att sätta ut baggfälla! En i varje silo. Gör du det, och dessutom kontrollerar själv, okulärt, då har du i alla fall gjort vad du kan.

Att göra en lista på rutiner som man följer är en bra början – och att identifiera var svagheterna i lagringen finns.

-Följ hur spannmålen i silon hanterar stora skillnader i temperaturer, säger Roger. Varmluft stiger och ofta har du en öppning i toppen av silon, och här blir det ofta kondens, som droppar ner i spannmålen. Så fort du har tillväxt i silon, måste detta bort. Kontrollera sen dina baggfällor. Har det väl börjat växa, trivs baggarna. Då måste man agera.

-Tveka inte att göra förarbetet ordentligt, fortsätter Roger. Har man ett lager man känner sig en smula orolig för, gör då en sanering innan man lägger in ny skörd. Det är ingen garanti för att du inte kan få tillväxt och baggar ändå. Men en ren anläggning innan skörd ökar självklart möjligheterna för en god vara vid försäljning. Det visar sig i resultatet.

Nomus AB är ett helägt dotterbolag inom Svenska Foder-koncernen. Koncernen har ca 300 anställda och en omsättning på ca 4,4 miljarder kronor. Nomus erbjuder förmånliga serviceavtal för lantbruk, livsmedelsföretag, industrier, fastighetsbolag och försäkringsbolag. Nomus AB – en del av Svenska Foder.

Du hittar oss här: www.nomus.se

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: