Search
Close this search box.

.

.

Vilken kontraktstyp är du?

Vill du gå med i marknaden för att få del av de extra slantarna, men också är beredd på att marknaden kan gå ner. Eller vill du veta när du säljer din spannmål vad du får för pris vid leverans? Inget val är bättre än det andra, det är snarare ett sätt att hitta balansen i din verksamhet – och att välja ett sätt som funkar för dig. Inför kontraktteckningen framöver bör du fundera på vilken kontraktstyp du är – eller om du möjligen är många.

För Victor Ebel, som varje dag arbetar med att följa marknaden såväl globalt som lokalt är spannmålsprissättningen en ständig fråga. Med de höga priser som vi har i skrivande stund (mitten av november) är det ett inspirerande arbete – samtidigt som marknaden i övrigt påverkas, vilket innebär höga kostnader för lantbrukarna.

Victor Ebel Ansvarig spannmål Svenska Foder

– Det är självklart roligt att priserna på spannmål är höga, eftersom det kommer lantbrukarna till del, säger Victor. Samtidigt finns det annat inom växtodlingen som innebär att man måste ta hänsyn till högre kostnader, som insatsmedel som gödning, utsäde och växtskydd. Med en god plan och kontroll på ekonomin hittar man den väg som passar bäst för det enskilda företaget.

4 öre plus för ditt odlingskontrakt

Det är rätt tid att fundera på det nu.

– Vi har fyra olika kontraktstyper i Svenska Foder, som odlarna ska ta ställning till, fortsätter Victor. Men den stora frågan står kanske framförallt mellan Odlingskontrakt och/eller Fastpriskontrakt med prisgaranti. Odlingskontrakt innebär att ditt pris är ett á contopris som fastställs för den leveransperiod då spannmålen ska levereras – i praktiken följer du alltså med i marknaden, oavsett hur den ser ut.

– Bestämmer du dig redan nu kring ett odlingskontrakt, får du 4 öre i tillägg till det pris som fastställs för leveransperioden. Det är en fin bonus, för ett tidigt beslut. Dock innebär det inte att man inte kan förändra sitt kontrakt – vill man under odlingsperioden 2022 lägga om sitt kontrakt, går detta bra – men då tappar du å andra sidan ditt tillägg.

Fastpris med prisgaranti – tydlig kalkyl från start

Ett fastpriskontrakt med prisgaranti är ett fastställt pris för kontrakterad vara, där man på förhand vet det pris man kommer att få vid leveransdagen. Dessutom vet du priset, om det skulle vara så att din vara inte håller den kvalitet som kontraktet anger.

– Med vårt Fastpriskontrakt med prisgaranti får du ett garanterat pris, som du kan förhålla dina övriga kostnader till – dessutom vet du vad du får om din volym av någon anledning blir omklassad. Kalkylen för hela din affär med oss blir mycket tydlig. Dock har du då inte heller chansen till att följa med i någon eventuell uppgång.

– Det här är två olika sätt att tänka kring sin spannmålsförsäljning, konstaterar Victor. Och samma odlare kan såklart teckna olika kontrakt på den vara man har.

Så vilken kontraktstyp är du i förhållande till den spannmål och de fält du odlar på? Det är kanske en mer berättigad fråga! Diskutera med oss kring upplägget på din odling, så hittar vi den bästa lösningen för just dig!

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: