Vad gör jag vid ojämn mognad och mycket ogräs i min höstraps?

Höstraps – nedvissning med glyfosatprodukter vid ojämn mognad och mycket ogräs

I många fält finns mer ogräs än normalt och många fält har en ojämn mognad. I dessa fält är nedvissning en bra möjlighet.

Här inträffar den viktiga spruttidpunkten när merparten av skidorna är gulgröna och gulbruna med enstaka svarta frö i de nedersta skidorna. Det är vanligtvis 2-4 dagar innan normal strängläggningstidpunkt.

Svenska Foder rekommenderar följande dosering i höstraps.

Nedvissning:                     2,0- 3,0 l Glyphomax HL + Novabalance + 0,1 l Herbinass

Novabalance

Under de flesta förhållanden bör sprutvattnet tillsättas med ett eller flera additiver som NovaBalance innan glyfosaten tillsätts. Tillsättning av additiv ökar effekten, eftersom glyfosat är en så kallad kationbinder. Det betyder att glyfosatmolekylen villigt binder sig till andra molekyler i vatten som t.ex. kalcium (hårt vatten), magnesium och järn. Därmed blir glyfosatmolekylen för stor för att kunna komma in i plantan och göra nytta.

NovaBalance förhindrar att glyfosaten binder sig till Ca. Mg eller Fe

NovaBalance tillsätts i förhållande till vattnets hårdhet.

Vattenhårdhet                   (dH)              NovaBalance
Mjukt vatten                        < 8                 0,05 l pr 100 l vatten
Midelhårt vatten                  8-18               0,10 l pr 100 l vatten
Hårt vatten                          > 18               0,15 l pr 100 l vatten   

Kom ihåg att:

  • Behandlingen bör utföras som en morgonsprutning på övervägande torra plantor.
  • Vattenmängen bör vara omkring 100 l vatten per hektar och max 150 l vatten per hektar, eftersom glyfosat verkar bäst i höga koncentrationer, eftersom det tas upp via diffusion
  • Additiverna skall tillsättas sprutvattnet innan glyfosaten.
  • Glyfosat får inte användas i maltkorn, brödspannmål och andra konsumtionsgrödor
  • Glyfosat får inte användas i utsäde

Läs alltid eventuella kontrakt på grödan innan den behandlas med glyfosat.


Kategorier i: , , , ,