Kategorier i: Instagram, Nyhetsbrev, Spannmål, Startnyhet
Här kommer några tips och hållpunkter som du kan ha med dig i din verksamhet. Det lönar sig att vara aktiv.
q God hygien, som en väsentlig del för förebyggande kontroll av insekter. Omsorgsfull städning både i silo och i angränsande utrymmen, inte minst i inlastningsfickor, elevatorgropar och ändlägen på transportband.
q Spannmålen ska förvaras väl torkad och i förekommande fall kylas med luft där så är möjligt. Man ska vara observant på fuktansamling och temperaturhöjning i spannmålen och i synnerhet i begränsade partier, eftersom det ofta är här som tillväxt av ett insektangrepp börjar.
q Förvara aldrig partier av föregående års skörd tillsammans med eller i närheten av den nya skörden, om man inte är helt säker på att det är fritt från insekter. Man ska inte heller låta avfall och frånsorterad vara finnas kvar i samma lokal eller ens i nära eller angränsande lokaler om risk för insekter finns. Smittan kan lätt förflytta sig till den nyskördade spannmålen.
q Skaffa rutiner för och ha hjälpmedel till hands för att kontrollera förekomsten av insekter i spannmålen eller få en snabb indikation på när insekterna börjar etablera sig i en viss silo eller parti.
q För bok över avläsningarna i de utplacerade fångstfällorna inom lokalen och i angränsande utrymmen om det finns risk att insekterna kan komma in här. Det är lika viktigt att notera och verifiera nollvärden, man har då ett uppskrivet värde som ett protokoll på att förekomsten var ”noll”.
Kategorier i: Instagram, Nyhetsbrev, Spannmål, Startnyhet