Search
Close this search box.

.

.

5 valltips för rätt resultat

Vallens avkastning minskar i regel med ökad ålder. Samtidigt förändras även sammansättningen under åren – vilket givetvis också påverkar mjölkproduktionen. Därför är det sällan rätt beslut att spara in på vallarna. Du vill ha en jämn produktion, och ett högkvalitativt grovfoder ser till så att kon mjölkar optimalt. Räkna därför alltid på hela kalkylen – inte bara kostnader för sig, då du ska lägga om dina vallar. Bara så kan du avgöra vad det innebär på sista raden. Vi ser att en nyetablerad vall är en god investering i hela din verksamhet – det är ju det vi tillsammans vill uppnå.

Intensiva blandningar

1. Delikat (GEV Kvalitet)

Delikat (GEV Kvalitet) är framtagen för att ge både hög avkastning och goda näringsämnen. Rörsvingeln Karolina ger hög skörd och har ett breddat skördefönster tack vare att den mognar något senare än rörsvingelhybriden Hykor. Återväxtförmågan är god vilket borgar för en stor mängd högkvalitativt foder under säsongens samtliga 3-4 skördar.

3. Perfekt (GEV Framgång)

Perfekt (GEV Framgång) är högavkastande, torktålig och uthållig blandning. Lusern och rörsvingel Karolina i kombination ger en högavkastande och torktålig blandning med breddat skördefönster. Den höga baljväxtandelen borgar för ett proteinrikt grovfoder. Lusern utnyttjas bäst på väldränerade jordar med högt pH.

2. Gourmet

Gourmet är både intensiv och uthållig. Kombinationen av ängssvingel och rörsvingel Karolina ger en intensiv, uthållig vall med breddat skördefönster. Dess engelska rajgräs sörjer för en hög skörd första vallåret.

Mindre intensiva blandningar

4. Tålig

Tålig är en torktålig blandning som ger ett grovfoder med högt proteinvärde. En stor andel lusern som tack vare sin djupa pålrot är torktålig och bidrar med protein såväl som fiber i grovfodret. Rörsvingelhybriden Hykor och rajsvingeln ger en stark laguppställning för att möta förutsättningarna med sommartorka framförallt på Gotland, Öland och Kalmarregionen.

5. Legend (GEV Stabil)

Legend (GEV Stabil) är en mycket populär – vår storsäljare – blandning som passar väl för din köttproduktion. Basen av timotej, ängssvingel och engelskt rajgräs borgar för en härdig allroundblandning, där kombinationen av röd- och vitklöver garanterar både en jämn baljväxtandel över åren såväl som proteininnehåll i grovfodret. Kan efterbetas.

 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: