Search
Close this search box.

.

.

Därför ska du bekämpa renkavle!

Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde och Johannes Lübeck, Produktchef Växtskydd, kan inte nog betona vikten av att vara noggrann när det gäller bekämpning av Renkavle.

-Renkavle är som vi vet otroligt konkurrenskraftigt, konstaterar Niklas. Vid riklig förekomst kan skörden av höstvete halveras.

Renkavle är framförallt ett höstgroende och ettårigt gräs som sprids med frön som går i groningsvila när de täcks med jord. Den kan därmed bygga upp en fröbank.

-Om man inte bekämpar renkavle kan den uppförökas tio gånger på ett år, fortsätter Niklas. Det betyder att ett litet problem med renkavle, aldrig är ett litet problem. Det är otvivelaktigt så att du måste adressera problemet stenhårt och omedelbart.

Hur ser renkavle ut?

Renkavle går vanligen i ax under maj månad och uppträder i kolonier där tidigare års ax drösat. Strax efter axgång börjar den blomma. De gulvita ståndarknapparna hänger då ut från axen. Strået är 20–60 cm högt och växer något tuvat. Axen är cylindriska och avsmalnande i båda ändar. De är till en början ljusgröna, men blir snart brun-violettfärgade. Småaxen är 4–6 mm långa och spetsiga med långt utskjutande borst. Även blad och bladslidor kan skifta i violett.

Håll renkavlen borta!

-Om du ännu inte upptäckt renkavle på dina fält, men vet att det finns i din närhet. Se till att vara extra noga med rengöring av maskiner och redskap som används på olika gårdar, menar Niklas Ingvarsson. Ogräsfrön kan lätt följa med från fält till fält. Samma sak gäller vid köp av begagnade maskiner även på eventuella demomaskiner eller redskap.

Det viktigaste för att kontrollera renkavle är att verkligen ta ett helhetsgrepp om ogräset och använda alla olika sorters metoder:

  • En sund växtföljd är alltid nummer ett. Renkavle växer i både höstsådda och vårsådda grödor. Men trivs mycket bättre i höstsådda grödor varför vårsådd och fleråriga grödor är ett nödvändigt verktyg att ta till för att kontrollera ogräset.
  • Renkavlen gror allra bäst vid tidig sådd på hösten. Så genom att fördröja såtidpunkten en eller två veckor mot normalt kommer betydligt mycket mindre renkavle att gro.
  • En tät gröda är alltid bästa ogräsbekämparen! Se därför till att oavsett etableringsmetod att få en tät, välutvecklad gröda som etablerar sig snabbt. För att hantera gräsogräs välj minst 10-20 % högre utsädesmängd än normal rekommendation och välj gärna odlingssäkra sorter som ger täta bestånd. Några mycket bra exempel på detta är höstvetesorterna Informer, Bright och Etana.
  • Kemisk bekämpning är givetvis mycket viktigt i konventionell odling. Men det räcker inte med att bekämpa. Tidpunkt, preparatval utifrån resistenssituation är otroligt viktiga för att få god hjälp och här kan vi på Svenska Foder hjälpa till!

-Som leverantör av vallfrö och utsäde är vi mycket noggranna med att inte sprida fröerna vidare, fortsätter Niklas. Till exempel har vi nolltolerans på en rad svårbekämpade ogräs till våra vallfröodlingar, ett krav som vi har utöver certifieringsnormerna. Likaså garanterar vi att vi aldrig levererar ut ett parti utsäde eller frö där det i analysen har hittas ett enda frö av renkavle, hönshirs, råttsvingel, sandlosta eller flyghavre.

Ha respekt för renkavlen

-Vi som leverantör av vallfrö och utsäde försöker vara så nogranna vi bara kan för att inte sprida det vidare, fortsätter Niklas. Du ska ha samma respekt för renkavle som för flyghavre, med den skillnaden att renkavle är mycket svårare att bekämpa!

-Om du har fått in renkavle är det kemisk bekämpning som gäller, säger Johannes Lübeck, Produktchef Växtskydd i Svenska Foder. Svenska försök har visat att för att få mer än 90 % effekt av kemisk bekämpning kräver det en behandling både höst och vår.

-Du ökar dessutom chansen att nå full effekt om du kombinerar kemisk bekämpning med ogräsharvning. Inför vårbruket bör höstgrodd renkavle harvas bort eller avdödas med glyfosat. Vårsäd konkurrerar bättre än höstsäd med renkavlen, därför är det lättare att nå bra bekämpningseffekt i vårsådda grödor.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: