Search
Close this search box.

.

.

Den nya generationen hybridvete – Hyvega

Hyvega blir den första hybridvetesorten från Saaten Union att introduceras på den svenska marknaden. Det är en sort som passar alla jordtyper och har en hög avkastningsstabilitet i kombination med bra bakningskvaliteter (A). Niklas Ingvarsson berättar kort om sorten och hybridveteodlingens fördelar.

-Fördelarna med hybridvete är att man får ett djupare rotsystem, en snabbare utveckling, bättre bestockning och ett större ax, berättar Niklas Ingvarsson. Dessa egenskaper ger sorten fördelen av en robusthet och stark växtskraft.
-Framförallt under osäkra förhållanden som klimatstress och högt sjukdomstryck, ger hybridvete en jämnare och mer stabil avkastning, fortsätter han. Vi upplever även i Sverige stora klimatvariationer under en säsong, och hybridvetet kan komma att bli en odling som bättre kan uppfylla våra krav på en säker och stabil avkastning.

Hybridvete är en korsning mellan två olika klassiska marknadssorter, som är särskilt utvalda för sina specifika egenskaper. Det man strävar efter är att få en robust och frisk planta med stor sjukdomsresistens.

– Hybridvete är en ny och spännande odling för den svenska marknaden, säger Niklas. Sorten Hyvega, som vi säljer, ska man så tidigt – helst i början av september för att man ska uppnå full potential.

-Vi säljer Hyvega i units om 500 000 kärnor per unit, fort-sätter han. Sorten sår man med 3 units/ha, vilket ger cirka 150 plantor per kvadratmeter. För intresserade odlare rekommenderar vi att börja i liten skala med en storsäck som räcker till ca 8 hektar för att bekanta sig med hybridvetet och lära sig odlingstekniken.

Saaten Union har lång erfarenhet av hybridveteförädling och har arbetat med denna produkt i mer än 30 år – något som lett till hybridvetesorter med lite senare mognad, speciellt anpassad till den tyska och nordeuropeiska marknaden. Nu introduceras den alltså i Sverige för första gången.

-Det här är något man absolut ska testa i mindre skala, om man är nyfiken, säger Niklas. Du får uppleva en ny odlingstyp som vi kommer att få se mer av framöver.

“Ett robust kvarnvete för tuffare odlingsbetingelser. Testa gärna i mindre skala!”

Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: