Search
Close this search box.

.

.

Det bästa av två världar

Att ha tillgång till såväl det bästa europeiska förädlingsmaterialet utsädessorter, via Scandinavian Seed och en nordisk högklassig förädlare i den egna familjen – det är en guldsits för Svenska Foder som handelsföretag, och ren och skär bondenytta till lantbruket menar Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde och Johanna Öwall, Marknadansvarig Växtodling.

Säljarna i vår organisation som varje dag möter (Nota bene: just nu i Coronatider framförallt via telefonen) lantbrukare, vill kunna presentera ett utsädesmaterial som svarar upp till de krav som deras kunder ställer, konstaterar Niklas Ingvarsson. Jag som produktchef och Johanna som ansvarig för att hålla ihop vår växtodlingsdel i Svenska Foder har ett exceptionellt läge.

– Scandinavian Seed söker upp och samarbetar med de bästa förädlarna runt om i Europa, fortsätter han. De testar härefter sorterna i Sverige för att de ska kunna leverera Det är ett otroligt viktigt uppdrag att förvalta och vidareutveckla, och de ser till att de sorter de söker upp fungerar i samtidigt som vi får ta del av det bästa Europa presterar och ser till så att vi förblir en attraktiv partner när det gäller spannmålshandel.

För Sejets del handlar det om att på egen hand förädla fram de bästa sorterna utifrån ett nordiskt perspektiv, med ett självklart sikte på en världsmarknad.

– Att vi har ett förädlingsföretag i koncernen är en oerhörd styrka, som vi givetvis är glada för, konstaterar Johanna Öwall. Men det är viktigt att påpeka att vårt mål är att hitta sorter som passar den svenska verkligheten. Om inte våra sorter som vi säljer kan leverera resultat, då säljer de inte heller något. Och då är de ointressanta för oss. Därför kan vi välja det bästa ur två världar. Så att det syns i lantbrukarens netto.

– Det är därför vi har två starka vetesorter som Informer från Breun och Stinger från Sejet i vårt höstsortiment, fortsätter Johanna. Och där Scandinavian Seed representerar båda sorterna.

– Och att vi kan introducera sorterna Prospect, maltkorn, till våren och Bright, till hösten 2021 – båda sorter förädlade av Sejet, och där Scandinavian Seed har representationen, fyller Niklas i. Idén är att leverera på fältet, det är där slaget står! Och det kan vi verkligen med både Scandinavian Seed och Sejet på vår sida.

“Om inte våra sorter som vi säljer kan leverera resultat, då säljer de inte heller något. Och då är de ointressanta
för oss.”

Johanna Öwall

[svf_personal personer="3532, 2405"]

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: