Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Frisk sort skapar god ekonomi

Vi fortsätter att trumma för det högavkastande maltkornet Prospect. Denna sort med mycket goda stråegenskaper och en stabil avkastning – som idag är en internationellt accepterad sort som fungerar såväl både på exportmarknaden som den inhemska marknaden.

-Prospect är en säker sort med hög avkastning och en sort som alla utsädesföretag vill ha i sitt stall, säger Niklas Ingvarsson, ansvarig för utsäde i Svenska Foder. Att kunna säga till sin säljorganisation att man har den sort som levererar resultat på riktigt, är ju något alla vill kunna göra. Och det kan jag.

Exceptionella maltegenskaper
Under förra året blev den Svenska Foders största maltkornssort, och den visade att den kan skapa god ekonomi för sina kunder.
-Vi har fått kvitto på att Prospects maltegenskaper är exceptionella, att avkastningen är hög och att stråegenskaperna är top notch – ett längre strå som ger dig mer halm och gör det lättare att skörda.
Stråstyrkan gör att du som odlare har tid på dig, vilket skapar en större flexibilitet gentemot andra arter och sorter på fältet vid tiden för skörden.

Frisk sort
-Ditt skördefönster blir större, och då finns det mycket god potential för högre avkastning. Prospect har också stor bladmassa på våren, och det gör att den konkurrerar på ett ypperligt sätt med ogräsen.
-Att den dessutom är en riktigt frisk sort som har stark resistens mot mjöldagg, kornrost, sköldfläcksjuka och bladfläcksjuka – det gör ju inte ont, skrattar Niklas.
Niklas konstaterar att varje växtskyddsstrategi är årsmånsbetingad, och beroende på vad dina fält har för historia och karaktär.

Håll bladnivåerna friska
-Men med en frisk sort som Prospect har vi ett lite enklare arbete, konstaterar Niklas. Du slipper spruta mot mjöldagg, men det är klokt att köra en svampbehandling i flaggbladstadiet, kring DC 37-39 och strax innan axgång – för att ytterligare optimera skörden.
Sen ska man vara vaksam på såväl rost som kornets bladfläcksjuka.
-Det är viktigt att under hela växtperioden i just korn se till att alla bladnivåer håller sig friska, avslutar Niklas. Då bidrar du till att verkligen optimera avkastning och kvalitet – något du såklart tjänar på!
Prospect är idag en internationellt gångbar sort som är accepterad av både Berliner Programmet, Viking Malt och Danish Preferred.

Prospect maltkorn
Prospect är en högavkastande maltkornsort med medel-långt strå och visar på mycket god stråegenskaper. En stabil sort med medeltidig mognad och bra exportmöjligheter. Sorten har Mlo och nematodresistens mot ras 1 och 2.

  • Godkänd maltkornsort i Berlinerprogrammet
  • Goda stråegenskaper
  •  Hög avkastning
Personalbild på Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde

Niklas Ingvarsson
Produktchef utsäde & frö
niklas.ingvarsson@svenskafoder.se

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: