Search
Close this search box.

.

.

Ett måste att höstbekämpa ogräs i höstsäd

En långsiktigt strategi är viktig för att förebygga uppförökning av ogräs och utveckling av herbicidreistens.

Skiften med en stor andel höstspannmål, tidig sådd och ökad användning plöjningsfri odling betyder att det bör vara ett ökat fokus på bekämpning av örtogräs och gräsogräs på hösten. Det är extra viktigt om det förekommer gräsogräs som renkavle, åkerven, italienskt rajgräs och råttsvingel som på fler och fler platser utgör ett växande problem.

Varför behandling på hösten?

  • Säkra att örtogräs och gräsogräs inte konkurrerar med grödan.
  • Bättre utveckling av grödan = bättre övervintring – bättre utbyte
  • Behandling på våren kräver högre dos
  • Prosulfocarp (Boxer) på hösten är viktigt för att undgå resistens
  • Gräsogräs är svårt att bekämpa på våren, eftersom det har växt sig för stort
  • Reducera risken för utveckling av resistent ogräs

Ensidig och upprepad användning av medel med samma verkningsmekanismer ökar risken för resistens. Det är känt attt det ska finnas resistens mot gruppen av ALS-hämmarna i våtarv, baldersbrå, kamomill, dån, vallmo m.fl. ALS-hämmarna omfattar bl.a. Hussar, Harmony, Nuance, Saracen och där dessa medel ingår i blandningen.

Aktiv substans prosulfokarp (Boxer) och diflufenikan (Sempra) tillhör andra grupper och är därför effektiva resistensbrytare för användning på hösten.

För att undgå eventuell resistens och kontrollera ogräs från skörden rekommenderar vi att det görs en effektiv behandling i DC 00-13 med produkter som innehåller Prosulfokarp och Diflufenikan. Detta ger fria möjligheter att använda ovannämnda ALS-hämmarna på våren. Om man använder Atlantis OD är det inte möjligt att använda ALS-hämmarna på våren. Ett alternativ skulle kunna vara våruppföljning med t.ex. 0,5-0,1 liter Zypar – i schemat ser du ogräseffekterna på de olika höstlösningarna i höstspannmålen.

 

Tabell Effekt% av tankmix (dos/ha)

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: