Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Höstvete Bright klimatsmart för framtiden

Gustaf Larsson som jobbar i Svenska Foder som säljchef Växt i Öst brukar också själv jorden. Hans föräldrar, Torbjörn och Elisabeth Larsson driver – vid sidan av deras andra arbeten – Bondorlunda Lantbruk som ligger mellan Vadstena och Väderstad. Här jobbar Gustaf under säsong, så mycket som han bara hinner med.

Gården består av 75 hektar spannmål med en växtföljd som innehåller höstvete, raps, korn och sedan förra året även vitklöver. Rödklöver odlades på gården för många år sedan och nu får vitklövern göra debut – en spännande utmaning och en gröda med bra förfruktsvärde.

-Det mesta av spannmålen som odlas på gården säljs som foder, berättar Gustaf.

-Men för att vara beredd på marknadens svängningar odlar vi i regel vete, som även håller kvarnkvalitet, och vi väljer vårkorn som kan hålla maltkornskvalitet.

-Gällande rapsen är vi måna om att ha en bra sort som kan stå emot vinterns kalla vindar, konstaterar han vidare.

Förra året valde familjen Larsson att så Bright på ett av sina fält. Höstvetet Bright förväntas bli en av de bästa höstvetesorter, om man ser till sortens mycket fina bakningsegenskaper. Den är en sort som har en medeltidig mognad, hög tusenkornvikt och rymdvikt. Detta i kombination med ett högt proteininnehåll och hög avkastning borgar för Brights goda rykte. Bright är vårt mest klimatsmarta vete och levererar högst proteinskörd av alla våra sorter: klimatsmart såtillvida att den utnyttjar sin potential bäst med sin kväveeffektivitet.

-Vi tyckte Bright såg ut att vara en spännande sort, och ville testa, säger Gustaf. Det är ju inte fel heller att som säljare kunna säga att man testat varan själv.

-Sorten ger en hög skörd i kombination med en hög proteinhalt.

-Dessutom är Bright en kväveeffektiv sort som ger fin kvarnkvalitet, säger Gustaf. Trots kalla nätter i några veckor har det varit bra tillväxt i början av maj och vi närmar oss stråskjutningen med stormsteg.

En bra gödslingsstrategi tillsammans med tillväxtreglering är något som idag känns högaktuellt – att försöka lyfta skördarna samtidigt som man vill undvika liggsäd.

-Andragivan med Axan gavs i inledningen av maj, som nu har fått verkan och vi är på gång att köra första vårsprutning, fortsätter Gustaf. Vi fick en lyckad höstbehandling, men en del örtogräs måste vi städa undan under våren för att maxa resultatet vid skörd. I samband med detta passar vi på att tillväxtreglera.

Inlägg som kanske intresserar dig: Höstsådda Prospect står fortfarande fin!

Vårt mest klimatsmarta vete

Höstvetet Bright förväntas bli en av våra bästa höstvetesorter, sett till dess mycket fina bakningsegenskaper. Medeltidig mognad, hög tusenkornvikt och rymdvikt samt ett mycket högt proteininnehåll kombinerat med en hög avkastning.

Bight är vårt mest klimatsmarta vete och levererar högst proteinskörd av alla våra sorter

Kort och gott har Bright:

  • Högt protein
  • Långt strå
  • Mycket goda bakningsegenskaper

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: