Search
Close this search box.

.

.

Maltkorn Prospect har allt och med lite hjälp blir det ännu bättre!

Införsäljningen av maltkorn Prospect har gått över förväntan. Arvtagaren efter stabila KWS Irina är idag helt inne i marknaden, och blir Svenska Foders största maltkornsort på marknaden 2022. En sort som skapar god ekonomi för dig som lantbrukare. Men det gäller att ta hand om sorten på bästa sätt! Johannes Lübeck, Produktchef Växtskydd och Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde diskuterar hur man får bäst resultat med den mest intressanta maltkornsorten just nu.

-Vi är väldigt nöjda med hur vi sålt in Prospect, och lantbrukarna har snabbt fattat tycke för sorten. Det är visserligen inte så konstigt. Det är ju en vidareförädling av KWS Irina som har alla kvaliteter som sorten hade, men ytterligare förbättrad.

-Maltegenskaperna är exceptionella, avkastningen hög, mycket bra stråegenskaper – med ett längre strå, vilket ger mer halm och gör sorten lättare att skörda. Det är också en riktigt frisk sort – som har stark resistens mot mjöldagg, kornrost, sköldfläcksjuka och bladfläcksjuka.

Stråstyrkan hos sorten gör att du som odlare har tid på dig, vilket ger dig en större flexibilitet gentemot dina andra arter och sorter på fältet vid skördetiden.

-Du får ett större skördefönster och därmed en god potential för högre avkastning, fortsätter Niklas Ingvarsson. Även sortens stora bladmassa på våren gör att den konkurrerar på ett ypperligt sätt med ogräsen.

Att det är en frisk sort, gör det enklare i dina beslut kring det växtskydd du bör använda under året, menar Johannes Lübeck.

-Alla beslut kring växtskyddsstrategi i dina fält är såklart årsmånsbetingade och vad dina fält har för historia och karaktär, säger Johannes. Men med en frisk sort som Prospect har vi ett lite enklare arbete, vill jag påstå – som man inte behöver köra mot mjöldagg. Min rekommendation är framförallt att köra en svampbehandling med Ascra och Comet i flaggbladsstadiet, kring DC 37-39, strax innan axgång – för att optimera skörden under året.

-Om det dyker upp rost eller kornets bladfläcksjuka tidigare i fältet bör du sätta in en tidigare behandling med Folicur Xpert eller Balaya i DC-31-32, fortsätter han. Just för att inte tappa skörd i onödan.

– Genom att under hela växtperioden i just korn, är det jätteviktigt att se till att alla bladnivåer håller sig friska, eftersom man då bidrar till att optimera avkastningen och kvaliteten – vilket man tjänar på i resultatet.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: