Sök
Stäng denna sökruta.

.

.

Parhästar i vallfrö

Två lika nördiga personer, som brinner för fröodlingen. Där har du Mattias och Sofie Sonesson, paret som har eget lantbruk och driver maskinstationen Sonesson Bialitt AB i Svalövs kommun.

Det är fullt tryck hos Mattias och Sofie Sonesson. I alla fall känns det som att man hamnat i en virvelvind. Mattias börjar genast berätta om sin verksamhet, och hur han och Sofie träffades och hur väl de jobbar ihop. Allt kommer på en gång, och det är oavbrutet intressant, och samtidigt väldigt kul. De verkar ha roligt ihop. Men viktigt att konstatera är att de är ett team. Båda precis lika besatta av fröodlingens väl och ve.

Kompletterande team

När vi senare går för att hämta min fotoväska som jag råkat glömma i maskinhall/frötork, så förstår jag vad Sofie menade när hon sa att hon lärde sig springa till allting när hon träffade Mattias. De kliv han tar då han ska framåt, gör att jag som är lång, måste småspringa. Det indikerar lite vilken energi som driver i honom.

-Jag och Sofie kompletterar varandra väldigt väl, om jag får säga det själv, säger Mattias skämtsamt. Jag gasar och hon bromsar. Jag vill framåt, jag vill agera nu och då menar jag nu. Sofie är eftertänksam. Och jag lyssnar nästan alltid på henne. Det ger oss ett bra driv, för jag är alltid på nästa steg, men det betyder också att det finns någon som ser behovet att avvakta och vänta in rätt tid. Det är också helt väsentligt i fröhanteringen.

Noggrannhet viktigt

Vi är på besök hos Mattias och Sofie just av denna anledning: Fröodling. Sonesson Bialitt AB är en maskinstation med fokus på fröodling. Det handlar om allt ifrån sådd, gödning, sprutning strängläggning och tröskning. Alla maskiner är state of the art. Strängläggarna jobbar i hela västra Skåne idag – det rullar från Höganäs till Ystad.

-Vi är också noggranna med maskinerna och ser till att rengöra maskinerna mellan varje kund för att minska smitta av ogräs, något vi utför med lövblås direkt på fältet innan avfärd. Är det dessutom väldigt högt tryck av gräsogräs tvättas maskinerna också innan nästa kund.

Noggrannhet är viktigt. Väldigt viktigt. Speciellt i fröodling, hävdar Mattias och Sofie.

-Du kan inte vara noggrann nog, säger Mattias. Varje felsteg får konsekvenser. Men det är också det som är engagerande. Det du gör, får också betydelse, och det är mycket inspirerande. Du kan påverka ditt resultat genom hur du agerar – och det syns tydligt.

– Fröodling handlar mycket om planering, och har du inte vädret med dig, måste du försöka göra allt för att tajma det rätt ändå, fyller Sophie i. Struktur skapar möjligheter att hantera förändringar – och är det regn är det regn, och då måste verksamheten läggas om, och ta vara på tiden med något annat.

Deras egen odling har inkluderat det mesta inom fröodlingen. Timotej, Rödklöver, Rörsvingel, Hundäxing, Rajgräs och till och med lin.

Våga testa

-Rådet till någon som är intresserad, är att testa, säger Mattias! Ta en liten areal till att börja med och känn efter. Jag är partisk, jag tycker det här är den mest spännande grödan, men är du någorlunda intresserad av växtodling – så tveka inte. Börja med att gå på SFO:s erfaträffar. Här har de olika grupper som nördat ner sig i någon av arterna, gå på fröodlarmöten, lyssna av. Det finns så många som gärna vill dela med sig av sina erfarenheter.

-Sen är det ändå så att du måste avväga vad som passar på din mark, hur din verksamhet i övrigt fungerar. Vilka grödor ska du inte ha på vissa lokaler, med tanke på jordart och generella temperaturer över året?

När du väl beslutat dig för att testa fröodling, är parhästarna i frö väldigt tydliga:

-Det handlar mycket om fingertoppskänsla och noggrannhet – om du är villig att göra det lilla extra och se det på resultatet, då är fröodling för dig. Det lönar sig helt enkelt att anstränga sig lite mer. Hamnar du däremot det minsta fel, så kan du tappa 20 % i skörd.

-Det du är betjänt av är att känna dina lokaler och ditt område väl. Du måste runt på fälten. Du måste veta vad som händer, hela tiden. Det går inte och vänta och ta det en annan dag. Se till att komma ut och plocka ogräs, skräppa osv. Rena varor får extra betalt. Du måste hålla rent. Vår ena dotter går alltid och plockar ogräs om vi är ute och rör oss. Det kommer med familjen, så att säga.

Torkning A och O

Torkningen är också ett helt väsentligt område för att lyckas med sin fröodling. Sonesson har nyligen investerat i ett nytt torksystem och gjutna golv – ett torkgolv med vissa egna justeringar, för att det ska fungera så bra som möjligt.

-Vi har tittat på olika system, och tagit vissa godbitar som vi sett skulle fungera bättre, säger Mattias. Det är bara så vi fungerar, vi diskuterar igenom saker och hittar nya lösningar. Det gör allt roligare, även om det lite mer jobb. Men du behöver ingen jättefancy tork för att lyckas med din fröodling. Däremot måste du vara engagerad i hur fröet har det.

-Med torkningen är det så, att man alltid måste se till så att fläkten går, fortsätter han. Det finns inget mellanläge. Man vill känna i bunken och lyssna till fläkten. Det är pengarna på banken. Är det varmt, åk och ös ut och lufta lagret. Man vill ha en så homogen vara som möjligt. När man är borta på fest eller något, ber vi alltid någon att gå bort och lyssna på om fläkten fortfarande går. Det händer så mycket när man är mitt upp i det, och tappar man så mycket i resultat.

Svensk hög kvalitet

Varför de brinner för den här odlingen? Såklart olika orsaker. Klart är att det är deras intresse och jobb, samtidigt. Sofie Sonesson som också jobbar på Trollenäs Lantmannaaffär med försäljning, har nu även blivit kontaktperson för fröodlarna i Svenska Foders regi. Det är rätt person på rätt plats.

-Vi vill ha svenska fröer i våra fröblandningar, avslutar Sofie. Det är viktigt! Att behålla den svenska odlingen, med hög kvalitet. Lantbrukarna lever med naturen här och vårdar den samtidigt. Tänk hur det skulle sett ut om inte vi var verksamma!

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Podcast
Röst från fältet
Tips & Råd

Full koll på din spannmål

En ny ypperlig maltkornssort på väg in!

Rötter i jord

Sänkta kostnader och bördigare jord

Nytt & Nyttigt om växt, grovfoder, spannmål och ensilering

Fina resultat för höstvetesorter i sortförsöken

Bekämpa renkavle alla år!

Gröna nya grödor som kommer upp ur jorden.

Varför gödsla lite men ofta?

Undvik rödsotsvirus & rapsjordloppans larver

Sök
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: