Search
Close this search box.

.

.

Regn, värme och svampbekämpning i höstsäden – Fokus i Fält vecka 21

Det har kommit regn och värmen börjar också att komma nu och vi förväntar att grödorna kommer att växa snabbt de kommande veckorna. På många platser närmar sig grödan DC 39 (flaggblad fullt utvecklat) då huvudbehandling av svamp ska utföras.

Den svampsprutning som görs under de kommande veckorna är den viktigaste för att kunna kontrollera svartpricksjuka samt vetetsbladfläcksjuka och säkra utbytet i höstvete. Medel, timing och dosering är därför mycket viktigt. Svamparna sprids med fukt och regn uppåt i beståndet.

På figuren nedan ser vi vad ax och olika bladnivåer bidrar med för att bygga en hög skörd i höstvete. Viktigt att hålla ax, flaggblad och bladnivå två friskt med hjälp av svampmedel.

I Sydsverige eller områden med större bekämpnings behov gäller riktvärdet:

  • Minst 4 regndagar (> 1 mm) räknat från DC 32.

I östra Mellansverige eller områden med mindre bekämpningsbehov, kan ett av de följande två riktvärdena användas:

  • Mer än 30–40 mm nederbörd räknat från DC 32.
  • Symtom av svartpricksjuka på något av de tre översta bladen på mer än 10 % av plantorna i DC 45-55

Kommentar: Just nu är värdet ute i fält med dagens avsalupriser historiskt enormt högt. Ta därför möjligheten att säkra skörden med en välavvägd dos utifrån detta resonemang och höj dosen något jämfört med tidigare år då avsalupriset varit lägre. Vi får inte glömma bort att denna insats ska hålla hela vägen fram till skörd. Det är ca två månader tills dess och vädret fram till skörd vet vi inte vid tidpunkt för behandling. Facit får vi när tröskan väl sätter igång… Och glöm inte mikronäring för fulltankade plantor när vi ändå åker.

Svartfläcksjuka i höstvete
Svartpricksjuka i höstvete

Svenska Foder rekommenderar i höstvete och rågvete:

(T2)               DC 39             0,75 – 1,0 l Ascra Xpro per ha

(T3)               DC 51-59       0,5 l Folicur Xpert/Balaya per ha

Om det är använt Folicur Xpert i T1 används Balaya i T3

Bekämpningen (T3) håller cirka 10-14 dagar alternativt efter dos. Det viktigaste är att anpassa bekämpningstidpunkt och dos efter smittotryck. Viss skillnad i sorternas mottaglighet finns och behöver också vägas in.

I Höstkorn körs huvudbehandling med svamp vid axgång DC 39-49. För att motverka axbrytning används Cerone.

 

 

Svenska Foder rekommenderar i höstkorn:

  • DC 39-49: 0,5 l Ascra Xpro + 0,2 Comet Pro per ha
  • Axbrytning: + 0,2 l Cerone pr. ha


Trips i höstråg, höstkorn och rågvete

Fälten med råg, höstkorn och rågvete skall man hålla ett öga på de små svarta tripsen invändigt i bladslidan. Bekämpning bör göras när det finns 0,5-1 trips per bladslida med 0,05 Nexide. För att träffa tripsen skall behandlingen utföras i stadie 45 då bladslidorna utvidgat sig en smula. En sprutning mot trips kan kombineras med en svampsprutning

Plocka eller slå av stora mängder av gräsogräs

Problem med gräsogräs upptäcks sällan innan det är spritt till en stor del av fältet och för några av gräsogräsen är bekämpning med växtskydd dyr och inte effektiv nog. Därför är det viktigt att man hela tiden är uppmärksam på risken för spridning av gräsogräs och att man får gjort en tidig insats om man har fått in det i fälten.

När vi kommer fram i maj/juni och du upptäcker ett gräsogräsproblem kan du plocka bort dem eller om det är i stora mängder/arealer slå av det innan fröna är grobara, dvs. så tidigt som möjligt.

 

Råttsvingel i höstvete
Området var för stort för att plocka, så enda möjligheten var att hugga.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: