Rost, bladlus, rapsvivel, skidgallmygga – agera nu!![]() Det är torrt på många platser och en annorlunda vår än föregående. Du bör vara uppmärksam på att inte växtreglera stressade grödor, skadedjur är mycket aktiva när det är torrt. Just nu är det inget stort sjukdomstryck men se till att tiden inte springer ifrån dig och det plötsligt är försent att agera. Det finns fortfarande mycket rapsvivel och skidgallmygga i höstrapsen, kontrollera ditt fält och kör vi behov: läs mer HÄR Det är snart sista chansen för en örtogräsbekämpning i höstetet: Diamond Pac (20 g Nautius + 0,2 l Pixxaro + 0,1 l Herbinass) och Zoral (örtogräs + gräsogräs) kan användas fram till DC 39. Starane XL (örtogräs) kan användas till DC 45. Höstvete närmar sig DC 39 (fullt utvecklat flaggblad) då huvudbehandling av svamp ska utföras (DC 39-45). Den svampsprutning som görs under de kommande veckorna är den viktigaste för att kunna kontrollera svartpricksjuka samt vetets bladfläcksjuka och säkra utbytet i höstvete. Medel, timing och dosering är därför mycket viktigt. Nästan 50 % av skörd hänger på ett friskt flaggblad. Svamprekommendationer För Höstvete 1,0 l/ha Ascra Xpro Om behov längre fram i grödans utveckling pga ökad nederbörd och sjukdomstryck kör vi Balaya i T3 mot svartpricksjuka och förebyggande gulrost. Den kompletterar en tidigare Ascra Xpro behandling väl när det gäller att motverka resistens och sjukdomar. Körs det en lägre dos svampmedel i T2 bör en T3 behandling planeras och genomföras för att ge grödan skydd fram till skörd. Bekämpningen (T3) håller cirka 10-14 dagar. Det viktigaste är att anpassa bekämpningstidpunkt och dos efter smittotryck. Viss skillnad i sorternas mottaglighet finns och behöver också vägas in. Uppföljning längre fram i grödans utveckling (T3) DC 51-59 0,5 l/ha Balaya För Höstkorn Kör huvudbehandling med svamp vid axgång DC 39-49. För att motverka axbrytning används Cerone. Svenska Foder rekommenderar i höstkorn:
Svamp i vårkornetVårkorn kan angripas av, kornrost, sköldfläcksjuka, kornets bladfläcksjuka och ramularia. Flera sorter har mottaglighet för kornrost, men i praktiken är det inte något problem, eftersom rost är enkel att bekämpa. Vi ser nästan aldrig kornrost, om man har gjort två svampbehandlingar. Fokus bör vara på medel med god effekt på sköldfläcksjuka, kornets bladfläcksjuka och ramularia. Svampsbekämpningen strax efter axgång ser till att säkra en god skörd, eftersom sjukdomar efter axgång annars ger en lägre kärnvikt. ![]() Merutbytet för svampbekämpningMerutbytet för svampbekämpning i vårkorn är mycket väderavhängigt och något mindre sortavhängigt. Normala år är merutbytet 5-8 hkg per hektar för svampbekämpningen. Under 2018 och 2023 blev det generellt inget merutbyte för en svampbekämpning i vårsäd, pga torkan, medan det 2017 och 2019 istället gav upp till 20 hkg per ha i merutbyte för svampbekämpning i danska försök. Följ väderleken och din grödas tillstånd när du ska besluta vilken bekämpning du vill göra. Vi rekommenderar generellt att vårkorn svampsprutas två gånger. Vid mycket torrt väder eller inga sjukdomsangrepp kan du reducera antal sprutningar och/eller reducera dos. Svenska Foder rekommenderar: Svamp i havrenHavre kan angripas av kornmjöldagg, havrets bladfläcksjuka och kronrost. Merutbytet för svampbekämpning i havre är normalt 2-5 hkg per ha, och en sprutning kan vissa år vara tillräckligt. Starka angrepp av axfusarios kan leda till ökad mykotoxinbildning vilket kan vara allvarligt. Därför skall man vara uppmärksam på detta. Överväg bekämpning när följande riskfaktorer uppfylls samtidigt: regn och varmt väder under blomningen, förfrukten är majs, vete, rågvete, havre eller mycket skörderester finns på markytan. Svenska Foder rekommenderar: Svamp i vårveteVårvete angrips mest av septoria men får också vetemjöldagg, gulrost, brunrost och axfusarios. I vårvete är merutbytet för en svampbekämpning på ungefär samma nivå som i vårkorn, så också här är två svampbekämpningar att rekommendera. Svenska Foder rekommenderar: Växtreglering i vårsäd Svenska Foder rekommenderar Håll ett öga på skadedjur i stråsädenSädesbladbaggens larv uppträder i vårsäden och kan under loppet av en kort tid uppföröka sig till ett stort antal. Den vägledande bekämpningströskeln är 0,5-1 larv per strå. Vetemygga i vete kan det vara aktuellt att bekämpa den vetemygga från begynnande axgång till begynnande blomning (DC 47-61). Det finns en ökad risk vid vete efter vete och ett väl genomfuktat jordlager ca 3 veckor innan axgång. Inflygningen är störst i perioder med varmt, stilla väder (grillväder). Oavsett kornart, så bör bladlus bekämpas vid 40 % angripna strån. Om det ändå skall köras med till exempel ett svampmedel, är skadetröskeln 25 % angripna strån. Det finns flera lösningar på bekämpningar av bladlus, Sädesbladbaggen och vetemygga:
Du kan fortfarande prova Status! Status är en skördebooster/biostimulant som har en positiv påverkan på effektivare fotosyntes under stressade förhållanden vilket ger bättre tillväxt – med en ökad avkastning som följd.Status består av MTU och Pidolsyra som tillsammans ger effektivare fotosyntes och kväveutnyttjande.Härnedan ser du genomsnittsresultatet av fyra försök i vårkorn. Läs mer om Status HÄR Svenska Foder rekommenderar att du testar Status på dina egna fält. Läs mer HÄR Du hittar alla Svenska Foders rekommendationer HÄR |