Search
Close this search box.

.

.

Skörden drar närmare – Fokus i Fält v 26

Det är fortfarande inte mycket svamp eller insekter i fälten. Det är dock viktigt att fortsatt hålla kolla på dina grödor. Om det finns behov för bekämpning i stråsäd ska man vara uppmärksam på de olika preparatens sista användningsdag före skörd. T.ex. får Ascra Xpro användas till BBCH 61 begynnande blomning och Revytrex får användas fram till BBCH 69 avslutande blomning. Dessutom har de olika preparaten olika karenstid innan skörd. Finns det behov för en sista behandling kan du läsa Svenska Foders rekommendationer i olika grödor här.

I sockerbetor och fodermajs är fortfarande nödvändigt att hålla på med mikronäring, särskilt om det är mycket torrt – läs våra rekommendationer.

Borbrist i betor Borbrist i betor

Svenska Foder rekommenderar i majs och betor:

1-2 l Profi ManganNitrat 235 + 1-2 l Profi Bor + 0,15 NovaBalance

Tillsätt Novabalans först och därefter Mangannitrat och tillslut Profi Bor.

Har du ännu inte valt sort i höstgröda är det dags nu, om du ska kunna välja av hela sortimentet. Svenska Foder har ett brett sortiment av intressanta sorter och du kan hitta beskrivningarna här

Årets viktigaste fältvandring

Växtsäsongen närmar sig sin avslutning, så använd den sista tiden innan skörd att värdera årets växtskyddsinsats. Det är de kommande veckorna fram till skörden, då det finns en unik chans att bestämma vilka arter man vill arbeta med, och samtidigt kartlägga ogräsproblemen för senare användning i planeringsfasen.

Det är nu man kan upptäcka olika problem med ogräsarter, som t.ex. kornvallmo, blåklint, baldersbrå, tistel och inte minst olika sorters gräsogräs som åkerven och renkavle m.m. På dessa arealer kan det finnas behov att framöver korrigera val av ogräsmedel, dosering eller ogrässtrategi – och i sista hand kan det kanske vara behov för att ändra på växtföljden.

Kom ihåg att plocka flyghavre!

Rena och torra lagringsutrymmen

Förbered dig också inför skörden för att förebygga angrepp av skadedjur. Rengör dina lager grundligt. Det är viktigt att få bort alla rester av spannmål och damm i hörnorna och sprickor och i transportörer m.m. för att hindra att skadedjuren får platser att föröka sig på.

När du städat ordentligt rekommenderar vi att du sprutar med K-Obinol EC 25, som är godkänt för bekämpning av skadedjur i tomma spannmålslager. Preparatet kan sprutas ut med en ryggspruta i följande doseringar.

  • Ojämna ytor som betong och trä: 30 ml K-Obiol EC 25 löses upp i 5 liter vatten. Räcker till 50 m2.
  • Jämna ytor som stål: 60 ml K-Obiol EC25 som löses upp i 5 l vatten. Räcker till 100 m2.

Medlets verkningstid är 6-16 veckor och ju mer rå eller porösa ytor, desto kortare är verkningstiden.

 

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: