Search
Close this search box.

.

.

Svarta ax gäckar odlingen – Fokus i fält v. 33

De senaste 10-14 dagarna har svarta ax i höstvetet blivit mer och mer synliga. Axen sticker upp i luften, är svarta och innehåller färre små kärnor. Det är aldrig hela plantan som är påverkad men enskilda ax. Det är inte någon stor skillnad mellan sorter eller hur man gjort sin svampbekämpning. De svampsjukdomar vi ser på plantorna nu är stråfusarium och sotdagg, men det är sekundära svampar och inte den egentliga orsaken.

Statistik från Danmark visar att det skiljer mellan 1-5% i sortvariationer och skillnader mellan fält där angreppen syns. De största angreppen sker vanligtvis i de fält som såddes tidigt. I Östra Danmark hade de samma problem förra året och här var anfallet mycket kraftigare och kostade mycket mer utbyte. Attackerna förra året var 10-14 dagar tidigare än vad man sett i år.

Orsaken till detta är svårt att säga för tillfället, men kanske kan det bero på hur försommarvädret påverkade grödan. Vi hoppas att vi under loppet av hösten kan bli klokare på orsakerna till dessa svarta ax.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: