Search
Close this search box.

.

.

Svenska Foders utsädesodlare Håkan Dalemo

Håkan Dalemo, utsädesodlare, driver en ekologisk växtodlingsgård utanför Götene i Västra Götalands län, Ringsåsens Egendom. På ca 200 hektar åker består merparten av utsädesodling för Svenska Foder utsädesproduktion. Det är en odling som passar Håkan: som kräver noggrannhet, men som också ger ett mervärde – och som dessutom bidrar till att utveckla vårt svenska sortmaterial. Ett plus är också att man får vara med och testa de nya sorterna som är på väg in på marknaden.

Vad är det viktigaste en utsädesodlare behöver, frågar jag Håkan då vi sätter oss för att prata utsädesodling?

– En bra dammsugare, skrattar han.
Och lägger till: Och en tröska, tork och flexibel lagringskapacitet, såklart.

Även om det var skämtsamt sagt, finns det självklart ett gott stycke sanning i kommentaren. Det är inte särskilt unikt. De flesta växtodlare har ju faktiskt tillgång till allt det där. Men det räcker inte, självklart. Engagemang och intresse är viktiga delar.

Möjlighet att testa nya sorter

– För min del är nyfikenhet en viktig del i utsädesodlingen, säger Håkan. Att få möjlighet att testa nya sorter är väldigt inspirerande, speciellt om sorterna är ut över det vanliga. Och tävlingskänslan, att se till att hålla varan sortren, det är också något som triggar mig. Det är spännande ögonblick när man får utsädestillägget, och förhoppningsvis ett kvitto på att man lyckats.

Utsädesodlare_ Håkan_Dalemo

För min del är nyfikenhet en viktig del i utsädesodlingen. Att få möjlighet att testa nya sorter är väldigt inspirerande, speciellt om sorterna är ut över det vanliga.

– Utsädesodlingen innebär mer handpåläggning, fortsätter han. För att skörden ska bli godkänd som utsäde måste jag ha korrekt växtföljd, följa regler för odlingsavstånd och ha en bra översyn på de aktuella fälten. Se till så att odlingen förflyter på bästa sätt så att utsädesråvaran blir den bästa möjliga – grobarheten är det viktiga här, tillskillnad från när man odlar för egen försäljning på spannmålsmarknaden.

– Man behöver heller inte bekymra sig över falltal och proteinhalter – istället får jag betalt för de timmar per hektar jag lägger på min odling, fortsätter Håkan. Och så måste det vara, för att få fram en utsädesvara som håller. Min noggrannhet, ger mervärdet på sista raden.

Håkan lägger mycket tid på att gå i fält och vara väl uppdaterad på hur fälten utvecklar sig, vad som händer i marken, osv.

– Egentligen är det inte någon skillnad från hur en engagerad växtodlare alltid arbetar, menar han. En bra växtodlare har alltid blicken skärpt på grödan och vad väder och vind och markkvalitet gör med odlingen. Så att man snabbt kan fatta rätt beslut vid rätt tillfälle.

– Eftersom jag odlar ekologiskt, använder jag inga kemiska insatsmedel, säger han. Då måste jag vara smart när det gäller tajmingen – när det gäller exempelvis radhackning och sådd – för att hålla ogräset i schack och så att grödan får möjlighet att växa sig stor.

Samarbetet med Svenska Foder har viktigt för Håkan

– Den kontakt jag har med framförallt en säljare som Johan Vårenius, men även Henrik Fält på utsädesanläggningen i Kinne-Kleva och Produktchefen Niklas Ingvarsson, är jätteviktig. Att man både kan bolla tankar och idéer, men också lösa uppkomna problem på ett okomplicerat sätt.

– Och det gäller på två håll – jag hjälper också gärna till att lösa saker, så att logistiken blir så smidigt som möjligt, fortsätter han. Då blir allt mycket roligare.

Som sagt, lite mer än en dammsugare behövs – för att bli utsädesodlare.

Vi söker dig som vill odla utsäde åt Svenska Foder

Vill du bli utsädesodlare till Svenska Foder? Just nu söker vi utsädes odlare framförallt i närheten till vårt renseri i Kinne-Kleva i närhetenav Lidköping, Västergötland, Den odling vi har behov för är ärter, åkerböner, havre, samt odlare av ekologiskt utsäde. Hör av dig tilloss om du är intresserad, så diskuterar vi möjligheterna för detta.

Senaste artiklarna

Alla
Fördjupning
Nyheter
Nyhetsbrev Växtodling
Röst från fältet
Tips & Råd
Search
Mina sidor
Logga in/registrera dig som: